Waarom Groningen lauw reageert op zak met 1 miljard euro

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vrijdag in Den Haag. Foto: ANP

De reacties op het fonds van ruim een miljard euro voor Groningen zijn lauw. Veel hangt af van hoe snel en waarvoor het geld wordt gebruikt.

In een chique zaal in Sociëteit De Witte in Den Haag werd vrijdagmiddag een zak geld met 1,15 miljard euro voor de toekomst van het gasgebied gepresenteerd. Het Nationaal Programma voor Groningen is volgens het kabinet bedoeld voor projecten voor leefbaarheid, economie en energie in het geplaagde gasgewest.

Niet echt feestelijk

Vertegenwoordigers van de regio woonden de presentatie bij. Maar echt feestelijk werd het niet. SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar was demonstratief afwezig. Volgens hem is het fijn dat Groningen geld wordt beloofd, maar hoeft de vlag niet uit zolang de afhandeling van schade nog steeds traag verloopt en de versterking van huizen op zijn gat ligt.

Ook het Groninger Gasberaad reageert zuinig. Het bedrag was al bekend en het programma bevat weinig concreet nieuws, liet secretaris Susan Top weten.

Maar toch: er komt een flink bedrag beschikbaar waar Groningen. Daarmee kan een aantal projecten worden opgetuigd of versneld. De regio wordt uitgedaagd na te denken over plannen voor de toekomst en dat kan nooit kwaad.

Onduidelijk is wel hoe aanvragen worden getoetst en wie bepaalt waar het geld heen gaat. Met weer een nieuwe bureaucratie is Groningen zeker niet geholpen.

Is het bedrag groot genoeg?

De vraag is ook of het bedrag groot genoeg is. Een miljard euro lijkt een hoop geld. Maar wanneer financiering nodig is voor grote ondernemingen, is het niet echt veel.

Er schuilt nog een gevaar in de toekenning van het geld aan Groningen. In het verleden bleek bij andere steunprojecten, zoals de Langman-gelden en de Zuiderzeelijn, dat aanvragen die naast deze programma’s werden gedaan soms werden afgewezen. Groningen heeft immers de Langman-gelden al, werd ter motivatie gezegd. Of: doe maar een aanvraag uit de Zuiderzeepot.

Bewoners in het aardbevingsgebied zullen vooral willen weten hoeveel van het miljard naar de leefbaarheid gaat. In de oorspronkelijke plannen van Nationaal Coördinator Hans Alders was leefbaarheid gekoppeld aan versterking. Die aanpak is losgelaten. De leefbaarheid in het gasgebied is steeds meer een ondergeschoven kindje geworden.

menu