Kijk terug: Waarom doneerde Wesley Pechler zijn nier aan een onbekende en wie is toch die mysterieuze dubbelganger van Maaike Bos? | Talk of the Town

In een gloednieuwe aflevering van Talk of the Town vertelt Wesley Pechler aan presentator Nathan de Vries waarom hij één van zijn nieren doneerde aan een onbekende. William Pomp praat ons bij over FC Groningen, drievoudig kampioen powerliften Iris Scholten schuift aan en Maaike Bos vertelt over de zoektocht naar haar dubbelganger. Kijk hier de uitzending terug.

‘Mij kost het niets, voor een ander verlicht het ongelooflijk veel leed’

De 28-jarige Wesley Pechler uit Groningen doneerde vorig jaar anoniem één van zijn nieren aan een onbekende. Waarom deed hij dat? Kan dat überhaupt? En hoe gaat zoiets? De vragen van presentator Nathan de Vries buitelden over elkaar heen toen hij ervan hoorde.

Genoeg reden om Pechler in Forum Groningen uit te nodigen en zijn bijzondere verhaal te horen. Ook Juliëtte Rabbeljee, coördinator niertransplantatie van het UMCG schuift aan. Zij was één van zijn behandelend artsen van Pechler tijdens het traject.

‘175 kilo squatten zegt mensen heel weinig, dus ik zeg altijd maar dat ik vier koelkasten optil’

Overdag is Iris Scholten uit Groningen promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar in haar vrije tijd traint ze met ongekend zware gewichten. Ze is inmiddels drievoudig Nederlands kampioen powerliften. Een relatief nieuwe sport die draait om drie oefeningen: squat, benchpress en deadlift. Eigenlijk komt het erop neer dat sporters zoveel mogelijk gewicht moeten tillen.

Zaterdag 22 mei doet Scholten voor de vierde keer mee aan het NK in de klasse tot 63 kilo. Schrijft ze opnieuw het kampioenschap op haar naam?

‘Hé, waarom zwaaide je niet terug?’

Maaike Bos (43) krijgt regelmatig van mensen te horen dat ze haar gezien hebben op plekken waar ze op dat moment helemaal niet was. Iemand in Groningen lijkt blijkbaar enorm op haar. Zoveel zelfs dat een kennis eens een stukje met iemand is meegefietst waarvan hij dacht dat zij het was.

De in Groningen geboren en getogen Bos is nu op zoek naar haar dubbelganger. Haar oproep op Facebook kreeg enorm veel reacties, maar haar evenbeeld heeft ze nog niet gevonden. In Talk of the Town vertelt ze over haar speurtocht.

‘Geen enkele club behalve FC Groningen heeft een Robben, dus dat kan het verschil maken’

Speelt Arjen Robben nog een seizoen bij FC Groningen? En hoe zit het met de kansen voor de FC in de play-offs? Het einde van het reguliere voetbalseizoen is aanstaande, hoogste tijd om vrijdag met William Pomp bij te kletsen.

De sportverslaggever van Dagblad van het Noorden is sinds 2018 de FC Groningen-clubwatcher voor de krant. Hij volgt daarnaast onder meer basketbalclub Donar, wielrenner Bauke Mollema en zwemmer Ranomi Kromowidjojo. En uiteraard is de TT van Assen volgens William ook een jaarlijks feestje om bij te mogen zijn.

Column en muziek

De wekelijkse column wordt verzorgd door Sanne ten Wolde. Deze Groningse filosoof met Drentse wortelen schrijft naar hartelust. Gefascineerd door het gewone en ongewone neemt ze ons mee door haar ogen, van pummeligheid tot schoonheid, zonder arrogantie en met een hoop vriendelijkheid.

Livemuziek is er van Wing It. Na een recentelijke verhuizing naar Amsterdam werkt het Braziliaans-Duitse alternatieve rockduo nu aan de aankomende twee singles, „Queen B” en „Don’t Stop Flying”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Talk of the town
Video