Waarom konden de hulpdiensten de vrouw in het Van Starkenborghkanaal zo moeilijk vinden?

De automobiliste die zondagochtend om het leven kwam in het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken belde zelf 112, maar zij was niet in staat om haar exacte locatie door te geven. Het was nog donker en het kostte de hulpdiensten een uur om haar te vinden. Vijf vragen over de manier waarop de politie het signaal van mobiele telefoons gebruikt om mensen te traceren.

Waarom kon de meldkamer de locatie van het slachtoffer niet precies bepalen?

Het gesprek duurde erg kort en het ongeluk gebeurde in een gebied waar relatief weinig zendmasten staan voor mobiele telefonie. Daardoor was de locatie slechts bij benadering te bepalen.

Welk gebied moesten de hulpverleners doorzoeken?

Op basis van het noodtelefoontje naar 112 wisten de hulpverleners dat zij een gebied van meerdere kilometers langs het kanaal moesten doorzoeken. Pas na een uur ontdekten zij in de berm de sporen van de auto, die vijf meter diep onder water lag.

Rond de plaats van het ongeluk staan relatief weinig gsm-masten op tamelijk grote afstand. Daardoor was het moeilijk om de plek te bepalen waar de auto te water raakte.

Hoe wordt de locatie van een mobiele telefoon bepaald?

Mobiele telefoons maken regelmatig verbinding met zendmasten in de buurt. Telefoonproviders kunnen die signalen gebruiken voor een driehoekspeiling, mits de telefoon contact heeft gemaakt met ten minste drie zendmasten.

Werkt die plaatsbepaling overal even goed?

Nee, naarmate er meer masten staan wordt de lokalisering nauwkeuriger. Daardoor is de plaatsbepaling in steden met hun woud aan zendmasten veel nauwkeuriger dan op het platteland en in natuurgebieden waar relatief weinig masten staan.

Zien de autoriteiten dankzij onze mobieltjes voortdurend waar wij zijn?

Nee, althans niet live. Maar de providers zijn wel verplicht om bij te houden welke telefoons verbinding hebben gemaakt met welke zendmasten. De politie kan deze gegevens opvragen voor een locatiebepaling. In grotere onderzoeken zet de politie soms eigen teams in die ter plaatse contact maken met een bepaalde zendmast en een eigen data-analyse doen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.