Voor een trip naar Duitsland of een van de experimenten met museum-, voetbal-, of theaterbezoek heb je een negatief testbewijs nodig. Daarvoor moet je naar een commerciële teststraat omdat de GGD geen testbewijzen verstrekt. Waarom eigenlijk niet?

,,We hebben als GGD de opdracht om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat is iets anders dan helpen de samenleving weer te openen’’, reageert een woordvoerder van de GGD Drenthe.

De voorzitter van de landelijke GGD GHOR André Rouvoet liet zich eerder op dezelfde manier uit en woensdag bevestigt een woordvoerder van die GHOR het nogmaals. De GGD is er niet voor prettesten. En het gevaar is dat de GGD’s overbelast raken als iedereen zonder klachten zich er laat testen om een negatief testbewijs te krijgen.

Maar dat is wel bijzonder vervelend voor mensen die naar Duitsland moeten. En het maakt het bezoeken van een van de pilot-evenementen ook niet aantrekkelijker. De voor de evenementen aangewezen teststraten zijn er nog niet in Drenthe bijvoorbeeld, al kan dat snel veranderen. Voor een bezoekje aan FC Emmen moet je dan eerst naar Zwolle of Groningen voor een test. De kosten voor de commerciële testen, al snel 75 euro of meer, worden voor de ‘pilots’ wel vergoed door de overheid, maar het is nog afwachten of dat zo blijft.

'Jammer dat de GGD's dit niet doen'

,,Ik vind het wel jammer dat de GGD’s dit niet doen’’, reageert epidemioloog en gedragsdeskundige Esther Metting van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Ze hebben op dit moment capaciteit genoeg in hun teststraten. Het was voor het weer enigszins openen van de samenleving veel handiger geweest om alle testen op één plek te doen. Dat zou het testen beter bereikbaar en gemakkelijker maken. En de uitslagen zouden tenminste op één plek geregistreerd worden. Nu heb je verschillende teststraten, voor evenementen, voor het onderwijs, van de GGD, van bedrijven en misschien nog wel meer. Vaak worden alleen de positieve testen gemeld bij de GGD waardoor er minder zicht is op het verloop van de besmettingen.’’

Metting is wel een warm voorstander van de test-experimenten. Ze is in opdracht van het ministerie van VWS ook betrokken geweest bij de voorbereidingen van de app die de testregistratie doet, de CoronaCheck. En ze was als onderzoeker aanwezig bij het de Fieldlab-voetbalwedstrijd Nederland-Letland in de Arena.

Perspectief

,,Het is heel hard nodig de samenleving weer perspectief te geven’’, vindt Metting. ,,Natuurlijk zou het voor de virusbestrijding veel beter zijn dat iedereen thuis bleef. Maar de gevolgen van de lockdown voor ons mentale welzijn beginnen ook ernstig te worden. Het is belangrijk dat mensen weer een uitweg zien.’’

Bovendien zijn we nog lang niet van het coronavirus af. ,,De kans is groot dat er in het najaar een opleving van de pandemie komt. We weten niet hoe lang de vaccinaties effectief zijn en er komen mutaties. Mensen houden de beperkingen niet vol. Je moet toch iets te bieden hebben om een nieuwe lockdown te voorkomen en dan zijn toegangstesten een goed middel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus