Waarschuwing over aardwarmte in bevingsgebied komt als schok

De officiële starthandeling van Warmtestad. Foto: Corné Sparidaens

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) komt met een duidelijke waarschuwing over boren naar aardwarmte in aardbevingsgebied. Mogelijk zouden de boringen extra bevingen veroorzaken. Dat terwijl in de stad Groningen het geothermieproject Warmtestad in volle gang is.

‘Veel risico’s bij het boren naar geothermie zijn vergelijkbaar met die in de olie- en gassector’, schrijft het SodM.

Roet in het eten?

Het project Warmtestad werd in Groningen met veel trots gepresenteerd. Het zou een goede vervanging zijn van het ouderwetse gas dat ook nog eens aardbevingen veroorzaakt. Het project zou 10.000 huishoudens kunnen verwarmen.

Het SodM benadrukt dat zorgvuldigheid geboden is bij geothermie. De nog jonge en kleinschalige sector heeft volgens SodM moeite om deskundigheid en ervaring toe te passen. Veiligheid en milieurisico’s worden onvoldoende herkend en wet- en regelgeving niet goed nageleefd.

Verrassing voor Stad

SodM deed onderzoek en komt met een rapport . Dat komt voor de gemeente Groningen als verrassing. De eerste buizen van het project Warmtestad op de Zernike Campus liggen net in de grond.

Een woordvoerder van wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) zegt dat er veel onderzoek is gedaan voor de start van Warmtestad. ,,Er is een systeem ontwikkeld dat trillingen waarneemt. Zonder dat systeem boren we niet. Gebeuren er dingen die niet goed lijken, dan stoppen we.’’

SodM adviseert terughoudendheid in gebieden waar aardbevingen voorkomen als gevolg van gaswinning of op locaties die gelegen zijn dicht bij actieve breuken in de diepe ondergrond.

Gevolgen?

Onduidelijk is nog wat dit doet met het project in Groningen. SP-raadslid Jimmy Dijk: ,,Dit geeft absoluut te denken. Maar we kunnen niet stante pede zeggen dat we moeten stoppen. Dit project biedt zoveel kansen.’’ Aardwarmte wordt gezien als mogelijk alternatief voor het gas dat opraakt. ,,Het is vreselijk paradoxaal dat de gaswinning nu ook al de omschakeling naar duurzame energie in de weg lijkt te zitten.’’

De veiligheid is volgens raadsleden wel besproken in het voortraject. Inge Jongman (ChristenUnie): ,,Experts zeiden dat aardwarmte en gasboringen elkaar niet zouden bijten. Het leek verantwoord.‘’

Aansprakelijkheid

Inspecteur-generaal Harry van der Meijden van SodM waarschuwt dat er mogelijk verwarring ontstaat na bevingen als er in een gebied zowel gaswinning als geothermie plaatsvindt. Want wat heeft dan de beving veroorzaakt? ,,Er kan een aansprakelijkheidsdilemma ontstaan’’, zegt Van der Meijden.

Volgens hem is het tijd dat er duidelijkheid komt over geothermie. ,,De sector is in Nederland nu zo’n tien jaar actief. De tijd is aangebroken om volwassen te worden.”

menu