Waarschuwing voor Emmenaar die Rutte bedreigde

De politierechter in Groningen heeft een 48-jarige man uit Emmen veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke celstraf wegens bedreigingen aan het adres van minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. De Emmenaar dreigde onder meer dat hij Rutte dood zou schieten. Hij deed dit op de Facebook-pagina van de VVD.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de man flink over de schreef is gegaan. ,,Met vrijheid van meningsuiting heeft dit niets te maken. Dit zijn pure dreigementen.’’ De eis luidde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

De politierechter was iets milder en liet het bij een stevige waarschuwing. De verdachte had aangegeven dat hij wel eens wat grof is, maar de daad nooit bij het woord zou voegen. ,,Ik zal nooit als eerste iemand slaan’’, had hij tegen de politie gezegd.

De man is niet op komen opdagen bij de rechtszaak. In een briefje had hij laten weten geen geld te hebben voor een retourtje Emmen-Groningen. Ook schreef hij (vooraf) dat hij tegen de uitspraak in hoger beroep zal gaan.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.