Wachten wordt eindelijk beloond voor Antilliaanse bijstandmoeders Delfzijl

Twee jaar wachten wordt eindelijk beloond voor de Antiliaanse bijstandsmoeders van Mothers United: rond de jaarwisseling openen ze hun restaurant annex koffiehuis in de stationsrestauratie van Delfzijl.

Mothers United is een van de bedrijfjes die zijn voortgekomen uit het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord. Het idee: via het ondernemerschap de bijstand uit. Met hun eigen restaurant en cateringbedrijf hopen de dames binnen een paar jaar op eigen benen te staan.

Jarenlange leegstand

Dik twee jaar geleden stapten de zes Antilliaanse vriendinnen met hun plan naar NS-regiodirecteur Ineke van Gent, inmiddels burgemeester van Schiermonnikoog. Zij was direct enthousiast. Als pachters mochten de dames de stationsrestauratie na jarenlange leegstand weer nieuw leven inblazen.

Maar toen begon het lange wachten. Eerst op de verbouwing van de restauratieruimte. Die liet door asbest en een verzakte vloer veel langer op zich wachten dan gepland. En toen de bouwvakkers deze zomer eindelijk klaar waren, moest er nog geld komen voor de inrichting.

Winnende ‘pitch’

Ook dat hebben de dames de afgelopen voor elkaar gebokst, zegt coach Yvonne Gaasendam die ze al die tijd begeleidde namens het Bewonersbedrijf. Geld verdienden ze onder meer met cateringklussen in de Eemsregio en een winnende ‘pitch’ in een starters-competitie van de Economic Board Groningen.

De komende weken wordt de inrichting afgerond. Coach Gaasendam durft na alle vertraging nauwelijks meer een deadline te stellen. ,,Het wordt óf voor de Kerst óf na Oudjaar. Maar we gáán beginnen, linksom of rechtsom.’’

‘Lekkerste koffie van Delfzijl’

Trein- en busreizigers kunnen straks weer dagelijks – van 7 tot 7 – terecht op het station. Voor een broodje, een Antilliaanse snack en ‘de lekkerste koffie van Delfzijl’, belooft Mientje Cicilia, één van de ‘united’ Mothers. Ook de stationshal - al jaren afgesloten wegens vandalisme - gaat weer open en de dames gaan de toiletten beheren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.