Wadapartja - alles is te koop - breidt uit op plek van verfwinkel Bossina in Groningen

Gezinus Winters en Margreet Metting met dochter Loesje voor de toekomstige derde vestiging van Wadapartja. Foto Peter Wassing

Verfwinkel Bossina in Groningen is voorgoed gesloten. Horecazaak Wadapartja opent er zijn derde vestiging. Met, als het meezit, een terras in de zon.

Over de naam zijn ze nog aan het nadenken. Misschien wordt het Leutje Wadapartja of Wadapartja bij Bossina. Wat al wel duidelijk is voor uitbaters Margreet Metting en Gezinus Winters (beiden 37) is dat hun derde vestiging voor de Pinksterdagen geopend moet zijn en dat die de sfeer ademt van hun andere zaken.

Wadapartja aan het Zuiderdiep in Groningen bestaat vier jaar. Het is een combinatie van een café-restaurant en een winkeltje, bovendien is alles er te koop, van het meubilair tot en met het bestek. Wadapartja Campus, op het Zerniketerrein, is een coffeecorner.

Detailhandel anno nu

Margreet begon het bedrijf. Ze was werkzaam in de marketing en sales, maar wilde wat anders. Haar vriend Gezinus volgde een paar jaar later, toen hun dochter Loesje (2) een jaar oud was. Samen willen ze een bedrijf runnen dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, dat niet mikt op louter studenten of Stadjers. ,,We hebben geen doelgroep, iedereen komt hier binnen'', zegt Gezinus. ,,Mensen gaan de stad in om iets te beleven, om te eten, te drinken en te winkelen. Dat is de detailhandel anno nu. Detailhandel en horeca moeten niet langer tegenover elkaar staan.”

Hij had zijn oog al eerder laten vallen op het pand van verfspeciaalzaak Bossina, omdat het volgens hem op een goede plek in de binnenstad zit. ,,Vroeger kocht de hele stad z'n verf daar, er is reuring. Wij vinden het mooi om een zaak te beginnen in de luwte van het internationale geweld van de winkelketens, maar op een historische plek in de stad.”

Rudolf Bossina

Rudolf Bossina (80) runde tot een jaar of vijftien geleden de verfspeciaalzaak die zijn grootvader in 1903 begon en die zijn vader later overnam. Hij weet niet beter dan dat de zaak er is en dat hij erboven woont. ,,In 1960 kwam ik in de zaak, we verkochten verfwaren in de breedste zin des woords. Net als mijn grootvader en mijn vader heb ik nog pigment en lijnolie gemengd op de toonbank, we maakten onze verf zelf.”

De komst van bouwmarkten betekende stevige concurrentie voor Bossina, die toen naast verf de grafische vormgeving, kunstschildermaterialen en lijstenmakerij in ging. Toen Bossina 65 werd, verkocht hij de zaak, die Bossina bleef heten. In 2016 ging de winkel failliet, een nieuwe eigenaar probeerde het nog een aantal jaren, maar hield het afgelopen maand voor gezien.

Rudolf Bossina gunt de winkel van harte aan Wadapartja en ziet de reuring van weleer graag terugkomen. Dat laat Wadapartja zich geen twee keer zeggen. Inmiddels zijn de plannen in een ver gevorderd stadium en ziet Gezinus al een gevelterras voor de deur en enkele tafeltjes onder de bomen. ,,Het is een fantastische plek in de zon, met uitzicht op het water en de museumtuin, de museumbrug, het speeltuintje en de singel.”

Urban jungle

Wadapartja drie zal lijken op Wadapartja aan het Zuiderdiep en zet in op de brunch, die in bijvoorbeeld Antwerpen populair is. De uitbaters willen er een groene horecazaak van maken. Letterlijk ook, door er een urban jungle te creëren, met ter plekke gekweekte planten. Die zijn, net als de rest van het interieur, te koop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen