Wadden mooiste natuurgebied van Nederland

De Wadden zijn het mooiste natuurgebied van Nederland. Dat maakten staatssecretaris Martijn van Dam en juryvoorzitter mr. Pieter van Vollenhoven maandagavond in de uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) bekend. Nationaal Park Drentsche Aa viel buiten de prijzen.

Het Waddengebied is volgens de 87.903 stemmers het mooiste natuurgebied van Nederland, gevolgd door De Veluwe op een tweede plaats en nationaal park Hollandse Duinen op de derde plaats. De drie winnaars krijgen een geldbedrag van 300.000 euro, dat ingezet moet worden voor de verbetering van de kwaliteit en de toegankelijkheid van het gebied. De jury voegde zelf het deltagebied Biesbosch en Haringvliet als vierde winnaar toe aan de drie door burgers uitverkoren gebieden.

,,We willen een groot deel van het geld benutten om kinderen op de Wadden te krijgen. Elk kind moet eens hebben wadgelopen'', zei Joeri Lamers namens het Waddengebied.

'Jammer'

,,Het is jammer dat Nationaal Park Drentsche Aa niet het mooiste natuurgebied is geworden’’, zegt boswachter Martijn Harms van Staatsbosbeheer Drenthe. Het was voor de Drentsche Aa ook een harde concurrentiestrijd tegen nationaal bekende natuurmonumenten zoals de Veluwe en het Waddengebied. ,,We gaan er wel aan werken om Drenthe meer op de kaart te zetten’’, zegt Harms. ,,Dat doen we onder meer via het project Geopark De Hondsrug. En het is mooi dat er op deze manier meer aandacht komt voor natuurgebieden in Nederland.’’ Harms was als boswachter van de Drentsche Aa aanwezig bij de uitzending van DWDD. ,,Het was een leuke uitzending’’, zegt Harms. ,,We drinken nog even wat op de winnaars en dan ga ik weer naar Drenthe.’’

Op de lijst met genomineerden stonden dertien natuurgebieden in Nederland, waaronder ook De Friese Wijlanden, Nationaal Park de Veluwe en natuurgebied de Weerribben Wieden. Natuurgebieden konden zichzelf aanmelden voor de publieksprijs. Het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek meldde zich ook aan, maar viel al in de voorrondes af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.