Wadden vereeuwigd op vijf euro munt

De Waddenzee heeft zijn eigen munt. Het eerste exemplaar van dit Wadden Vijfje is vrijdag geslagen in Utrecht en voor iedereen verkrijgbaar.

De ceremoniële eerste slag werd bijgewoond door Réne van Dijk van Koninklijke Nederlandse Munt, ontwerper Kianoosh Motallebi en directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging (v.l.n.r. op de foto).

Het Wadden Vijfje is onderdeel van de reeks herdenkingsmunten ter ere van UNESCO Werelderfgoed, die de Koninklijke Nederlandse Munt slaat in opdracht van het ministerie van Financiën.

Eerder verschenen drie munten van de hand van ontwerper Tine Melzer: het Grachtengordel Vijfje, het Rietveld Vijfje en het Molen Vijfje. Kianoosh Motalebbi ontwierp maakte behalve het Wadden Vijfje ook het Van Nelle Vijfje.

De munt laat mensen door de ogen van een vogel over de Waddeneilanden van Texel, Nederland, tot Fano in Denemarken kijken. De eilanden zijn voorzien van hun geografische namen in een lettertype geïnspireerd op oude zeekaarten. Op de munt vliegen de scholekster en de meeuw voorbij, karakteristiek voor de Waddenzee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.