Waddeneilanden willen alle bewoners tegelijk vaccineren tegen corona

Foto: Shutterstock

Op de Waddeneilanden zouden de bewoners allemaal tegelijk moeten worden ingeënt tegen corona, vinden de vijf Waddengemeenten.

Dit zou op de eilanden ter plaatse moeten gebeuren. De Friese eilanders moeten anders allemaal de reis met veerboot en bus of auto maken naar Leeuwarden. Dat is onhandig, zegt wethouder Erik Gerbrands van Schiermonnikoog. ,,Het is makkelijker als hier een zo’n doos met duizend spuiten heen komt.’’

De bestuurders van de Waddeneilanden hebben hun wens voorgelegd aan de veiligheidsregio en de GGD. Ze verwijzen hierbij naar de aanpak in Caribisch Nederland. Op Saba en St. Eustatius, waar in totaal zo’n vijfduizend mensen wonen, wordt waarschijnlijk iedereen tegelijk met het zorgpersoneel geprikt. Dit gebeurt onder meer vanwege de beperkte zorgvoorzieningen.

Geen economisch motief

Het is zeker niet de bedoeling om voor te dringen, zegt Gerbrands. Het gaat puur om de vele reiskilometers die hiermee voorkomen kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld voor oudere inwoners niet altijd gemakkelijk om een retourtje Leeuwarden te ondernemen.

Ook zit er geen economisch motief achter het verzoek, aldus de wethouder. Het is niet zo dat de eilanden snel immuun willen worden om vervolgens de deuren wijd open te zetten voor niet-gevaccineerde toeristen. Gerbrands wijst erop dat de zorgvoorzieningen ook op de Waddeneilanden zeer beperkt zijn en dat het vervoer van coronapatiënten naar de vaste wal nogal wat voeten in de aarde heeft, ook wanneer de patiënt een badgast is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus