Walckerorgel is onkruid af

Het Walckerorgel in de Grote Kerk in Wildervank speelt een hoofdrol in een serie herdenkingsconcerten en krijgt volgens de orgelcommissie de aandacht die het verdient.

Hij hield van bier drinken, urenlang lekker eten, sigaren roken en Bach. ,,Bach ist Anfang und Ende aller Musik’’, aldus de Duitse componist Max Reger (1873). Dit jaar wordt met een serie orgelconcerten herdacht dat hij honderd jaar geleden is overleden: een project van de Stichting Groningen Orgelland (SGO) in samenwerking met de orgelcommissies van Wildervank en Farmsum, de Columnakerk in Groningen en het Prins Claus Conservatorium.

De aftrap is in Wildervank waar in de Grote kerk op 7 mei door Jos van der Kooy werk van Reger wordt gespeeld op het Walckerorgel. Een instrument dat als het ware voor het werk van deze componist is gemaakt, zegt Wim de Olde van de Orgelcommissie. De Olde is blij dat juist voor Wildervank is gekozen als startplaats. ,,Prachtig dat het SGO ons orgel als volwaardig lid erkend.’’

Vreemde eend in de bijt

Groningen bezit veel oude kerkorgels: monumentale instrumenten die de eeuwen hebben doorstaan, omdat de Groninger kerkbestuurders te weinig geld hadden (of te zuinig waren) ze te vervangen. Het Walckerorgel is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. Het instrument is een laatromantisch orgel uit 1913. De Olde: ,,Ik noem ons orgel altijd het onkruid in de Groninger orgeltuin. Het Walcker-orgel is lange tijd niet gewaardeerd geweest. De aandacht, ook van de SGO, ging daardoor nogal eenzijdig uit naar die oudere orgels. Gelukkig heeft de SGO ons voorstel opgepakt om aandacht te besteden aan Reger met een concertserie en activiteiten.’’

Volgens De Olde komt muziek van Reger goed tot z’n recht in Wildervank. ,,De muziek uit de romantische periode waar Reger deel van uitmaakt gaat van heel zacht naar keihard en snel weer terug. Bombastische stukken worden afgewisseld met dromerige ijle muziek. Hiervoor is ons orgel heel geschikt.’’ Naast Wildervank zijn er concerten in de Columnakerk in Groningen en in de kerk van Farmsum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.