Walviskaak Schier naar Amsterdam voor facelift

De in het oog springende en voor toeristen onvergetelijke walviskaak van Schiermonnikoog (foto) gaat het eiland tijdelijk verlaten. De kaak ondergaat in Amsterdam groot onderhoud en zal daarna opnieuw op het eiland geplaatst worden.

De kaak verkeert in een slechte staat van onderhoud en moet op korte termijn worden gerenoveerd. Het is de onderkaak van een blauwe vinvis die op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee is geschoten. De walviskaak werd door gezagvoerder Klaas Visser uit het Zuidpool gebied meegenomen als souvenir en staat sinds 2 augustus 1951 prominent in het centrum van het dorp. Het is een van de meest gefotografeerde objecten op het eiland.

De walviskaak vertegenwoordigt een belangrijke episode uit de (recente) geschiedenis van Schiermonnikoog. Op 27 oktober 1946 ging de walvisvaarder Willem Barentsz voor de eerste maal naar de Zuidelijke IJszee voor de vangst van walvissen. Jarenlang woonde de gezagvoerder, Klaas Visser, op Schiermonnikoog. Ook vele Schiermonnikogers voeren met de Willem Barentsz mee.

De walvisvaart was na de Tweede Wereldoorlog jarenlang een belangrijke inkomstenbron voor veel eilanders. Daar kwam een einde aan in 1964. Toen Nederland verkocht zijn walvisquotum verkocht aan Japan.

De kaak wordt opgeknapt door het bedrijf Rhebergen Multihull Yachts uit Amsterdam. De eigenaar van het bedrijf komt regelmatig op Schiermonnikoog en heeft de walviskaak uitgebreid onderzocht en geïnspecteerd. De restauratie start begin 2016 en duurt ongeveer twee maanden. Vrijdag 22 januari 2016 wordt de kaak van zijn voetstuk gehaald en vervoerd naar Amsterdam. Eind maart staat de walviskaak weer op zijn vertrouwde plek in het centrum van het dorp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.