Ria Kroesen en Albert Buist hebben samen het Groninger Borgenpad ontwikkeld.

Wandelen in Groningen saai? Niet als je 'kastelen' gaat bekijken langs het Borgenpad

Ria Kroesen en Albert Buist hebben samen het Groninger Borgenpad ontwikkeld. Foto: Patriecia Kolthof

Wat is er nou leuk aan wandelen in Groningen? Er zijn niet eens kastelen. Ria Kroesen en Albert Buist weten wel beter. Groningen heeft namelijk prachtige borgen. Zij maakten een wandelroute langs alle zestien.

Ze zijn niet te missen op de parkeerplaats bij Coendersborg in Nuis. Ria Kroesen (59) en Albert Buist (64) staan bij hun zwarte auto.

Aan hun voeten hebben ze stevige wandelschoenen. Op hun rug een praktische rugtas. Op hun hoofd een hoed. In hun hand een plastic mok gevuld met zwarte koffie die net uit een thermoskan is geschonken. Dit zijn fervente wandelaars die weten wat ze doen.

Tekst leest door onder de foto.

loading

Wandeling van 240 kilometer

De twee, beiden geboren en getogen in Groningen maar inmiddels al 35 jaar inwoners van het Friese Drachten, hebben gezamenlijk het Groninger Borgenpad uitgestippeld. Een wandeling van 240 kilometer, verdeeld in etappes, langs alle 16 borgen in Groningen.

De route doorkruist de provincie en voert langs een aantal borgterreinen en kerken die nauw verbonden waren met de bewoners van de borgen. De start is in Nuis en het eind is in Wedde. Tenzij je in Wedde begint natuurlijk. Dan is Nuis het einde. Of je husselt de etappes door elkaar. Dat mag ook.

Tekst leest door onder de foto.

loading

Groningse kastelen

Kroesen begint te lopen. De paden op, de lanen in. Eerst langs de Coendersborg en dan richting een ouderwets boerenpaadje dat tussen boerderijen door slingert.

,,Een vriendin vroeg wat er nu zo leuk is aan wandelen door Groningen", zegt Kroesen. ,,Ze zei: 'er zijn niet eens kastelen!' Toen ik zei dat er wel borgen zijn, snapte ze niet wat ik bedoelde. Toen dacht ik: oh, volgens mij kennen mensen dat helemaal niet."

Daar moet ik wat mee, dacht Kroesen. Ze besprak het met haar man en ging op onderzoek uit. Bijna twee jaar en heel wat oefenrondjes later ligt er een complete route. ,,We hebben alles zelf getest. Eerst alleen, daarna met vrienden en familie."

Tekst leest door onder de foto.

loading

Van Nuis naar Wedde en weer terug

Hoe vaak ze heel de wandeltocht al hebben gelopen, durven ze niet te zeggen. ,,Te vaak", zegt Kroesen. Buist begint te lachen. ,,Toen we heel de route af hadden, van Nuis naar Wedde, bedacht Ria opeens dat we de route terug ook in kaart moesten brengen. Daar kreeg ik het even benauwd van."

De rolverdeling van de twee is heel duidelijk. Zij pluist de mooiste routes uit en loopt voorop. Hij schiet de plaatjes en regelt de website waar alle kaarten op staan.

Fanatieke wandelaars

Zelfs vakanties vallen ten prooi aan de wandeltochtmissie van de fanatiekelingen. Ze verbleven in verschillende Groningse dorpen om de omgeving daar te verkennen en de mooiste paden te ontdekken. Ze hebben hun uiterste best gedaan om geasfalteerde wegen zo veel mogelijk te vermijden. Hoewel dat niet altijd lukt.

Tekst leest door onder de foto.

loading

Een verdienmodel is er niet. Dat hoeft ook niet. De twee vinden dit gewoon leuk om te doen. Naast de rechttoe rechtaan wandeling van borg naar borg, zijn ze nu bezig met het uitzetten van rondwandelingen om de Groningse 'kastelen'.

Weilanden en bossen

Vandaag voert de wandeling tussen de weilanden en de grazende lammetjes door. Langs vaarten en sloten vol kikkers, omringd door wilde bloemen, berenklauwen, bomen en gras. Een familie zwanen zwemt voorbij. Koeien kijken lui op van hun grassige maaltijd en paarden zwiepen met hun staart.

Tekst leest door onder de foto.

loading

Dan verandert het 'coulissenlandschap' waar het Westerkwartier bekend om staat. Achterop het terrein van Coendersborg, deze route is namelijk zo'n rondwandeling, is een heus bos. Kroesen wandelt niet via de grote wegen, waar ook fietsers langsrijden. Nee, zij kiest voor de kleinere paadjes. Alleen het geluid van vogels en het gezoem van insecten is te horen. In een open veldje middenin het mini-bos graast een ree.

,,Mooi he?'', fluistert Kroesen. ,,Ik hou van Groningen. Het heeft misschien niet de bossen van Drenthe. Maar dit open landschap is zo lekker stoer. Alles behalve truttig."

menu