Wandelen met conditie van een tachtiger

Van stramheid in de spieren tot aan vermoeidheid toe: met speciale pakken kunnen studenten van de Campus in Winschoten nu ouderdom simuleren.

Van de omgeving moet je je op gevoel en gehoor een beeld vormen. Je ziet enkel wat er voor je gebeurt. De ledematen voelen onderwijl voortdurend zwaar en stijf aan. En zo probeer je je op de knoppen en hendels van de scootmobiel te concentreren die je slechts door veelvuldig heen en weer te draaien in de kleine ruimte kunt inparkeren. In deze omstandigheden schiet dat natuurlijk niet op. Het is een enorme inspanning, die geheid stress meebrengt.

Nadenken over aanpassingen en voorzieningen

Hoe langer je een zogenaamd ‘ouderdomspak’ draagt, hoe beter je voorstellingsvermogen van wat het is om als iemand van drie keer jouw leeftijd door het leven te gaan, voor wie alles veel moeite kost.

De Campus in Winschoten heeft dankzij een subsidie van de Rabobank en een donatie van het Centre of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool twee zulke pakken (2000 euro per stuk) en twee rollators aangeschaft. Ze zullen gebruikt worden in het ZorgThuis in de Blijhamstraat, dat daar met woningcorporatie Acantus ingericht is.

Door het simuleren van lichamelijke belemmeringen kunnen studenten nadenken over aanpassingen en voorzieningen om langer veilig thuis te wonen. ,,Mensen blijven immers steeds langer thuis wonen’’, zegt instructeur Lenie Dalmolen.

Onmacht

In ouderdomspakken bieden gewichten en stukken plastic en elastiek bij elke beweging tegenkracht. In zo’n pak, en dan ook nog een bril op de neus die voor troebel zicht zorgt, bekruipt de onmacht je echt wel als je met een tillift uit bed wordt getild. En op welk moment ben je zover dat je iemand vraagt om je te helpen in die conditie? Voor wat het geestelijk welzijn betreft, is het met het pak nog steeds wel een uitdaging je te verplaatsen in mensen die merken dat hun conditie achteruit holt of last hebben van eenzaamheid.

In het ZorgThuis komen ook mantelzorgers en zorgvragers meedenken over mogelijkheden om het leven van ouderen makkelijker te maken. De ruimte heeft al veel hulpmiddelen, zoals robotstofzuigers en extra lange haarborstels. ,,Door zich in ouderen in te leven, kunnen techniekstudenten naar de beste opties zoeken voor tilapparatuur, drempels en draaipunten’’, zegt initiatiefnemer Marleen Linnenkoper (34). ,,En zorgdames kunnen het zo zien als iets voor een persoon echt niet mogelijk is.’’

menu