Wandelen over ongebaande paden rond Zevenhuizen

Het bestuur van de Billie Turf Tocht in Zevenhuizen staat aan de start van hun laatste editie van het wandelfestijn. In totaal organiseerden ze tien tochten. Nu is het tijd het stokje over te dragen.

,,Het is ieder jaar weer en uitputtingsslag’’, zegt bestuurslid van het eerste uur Joop Posthumus (62). De controle van de routes, de catering, slepen met hekken, contact met muziek, noem het maar op. Bij de organisatie van een wandeltocht van deze grootte komt nogal wat kijken. Maar het is het - volgens Posthumus - allemaal meer dan waard. Toch is het nu tijd om af te zwaaien. ,,We beginnen wat in herhaling te vallen.’’

Verrassende paden

Maar eerst is het zaterdag tijd voor de tiende Billie Turf Tocht in Zevenhuizen. Een flink geregel, maar als de bijna 1500 wandelaars eenmaal gestart zijn, en rustig de onbewandelde paden betreden, is het goed. Posthumus kan ontzettend genieten van dat moment. De Billie Turf Tocht groeide de laatste tien jaar uit tot een groot wandelevenement. De meeste inwoners van Zevenhuizen doen mee, maar ook veel wandelaars over de provinciegrens kennen inmiddels de weg naar Zevenhuizen. ,,De helft van de wandelaars komt uit Friesland’’, zegt Posthumus trots. Deelnemers komen ook van verder weg. ,,De tocht heeft inmiddels een naam gevestigd een leuke tocht met verrassende paden te zijn’’, aldus Posthumus.

Die verrassende paden zoekt hij altijd persoonlijk uit. ,,Ik heb jaren voor Univé gewerkt en kwam daardoor veel bij veehouders en akkerbouwers. Door die contacten zijn paden opengesteld die anders nooit bewandeld worden.’’ Voor de editie van komende zaterdag zocht het vierkoppige bestuur lange tijd naar een oud kerkepad. Dat hebben ze gevonden. De laatste zeventig jaar is het pad niet meer bewandeld. Bij de voorbereiding hoort ook het controleren van de paden. Hoe het historische kerkepad erbij ligt is niet helemaal bekend zegt Posthumus. ,,Ik hoorde dat door de flinke regenval van afgelopen dagen het pad wat onder water ligt, ik ga het bekijken.’’

De wandelaars kunnen kiezen uit drie afstanden 15, 25 en 40 kilometer. Inschrijven voor de Billie Turf Tocht kan op de site tot vrijdag 17 juni 18.00 uur. Op de startlocatie in Zevenhuizen kan zaterdag ook op de startlocatie nog ingeschreven worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.