Warffum Alert stapt naar Raad van state om te pleiten voor sluiting NAM-locatie Warffum

In april 2017 werd in Warffum gedemonstreerd tegen de gaswinning uit het Warffumerveld. Foto: Archief Jan Zeeman

Warffum Alert gaat dinsdag naar de Raad van State in Den Haag om opnieuw te pleiten voor sluiting van de NAM-locatie in Warffum.

In september 2019 vernietigde de rechtbank in Groningen de Omgevingsvergunning van de NAM voor de gaslocatie bij Warffum. De rechter stelde dat ten onrechte was verzuimd een Milieueffectrapportage (MER) op te stellen. Dat was een van de punten die Warffum Alert en Openluchtmuseum Het Hoogeland eerder dat jaar bij de rechter onder de aandacht brachten.

De NAM achtte een MER niet noodzakelijk en ging in beroep tegen de vernietiging van de Omgevingsvergunning. Daarop besloot ook Warffum Alert in beroep te gaan. De vernietiging van de Omgevingsvergunning was weliswaar een overwinning, maar op een ander belangrijk punt kreeg Warffum Alert geen gelijk.

Verouderd winningsplan

De actiegroep stelde dat de gaswinning uit het Warffumerveld onmiddellijk moest worden gestaakt, omdat op de gaslocatie wordt gewerkt met een verouderd winningsplan uit 2005. Dat document houdt geen rekening met de veranderde omstandigheden sinds de zware aardbeving van Huizinge en met voortschrijdend wetenschappelijk, politiek en maatschappelijk inzicht.

De rechtbank achtte zich niet bevoegd over het winningsplan te besluiten in een zaak die formeel over de Omgevingsvergunning ging. Bij de Raad van State komt dit punt opnieuw aan de orde.

Toch wel een MER

Warffum Alert woordvoerder Erik de Graaf noemt het opvallend dat Warffum in de zomer werd verrast door de aankondiging dat een groot deel van de NAM-locatie in Warffum wordt ontmanteld. ,,De opslagtanks, een drooginstallatie en de fakkel verdwijnen, maar de gaswinning vanuit het Warffumerveld wordt wel voortgezet. Het gewonnen gas gaat dan via een ondergrondse transportleiding naar een NAM-locatie in Grijpskerk. Opvallend is dat de NAM afgelopen zomer op haar site aankondigde een vrijwillige MER te doen. Dat was precies wat ze tot nu toe onnodig vond.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen