Warffum blijft in verzet tegen langere gaswinning

De Warffumers blijven zich verzetten tegen de voorgenomen verlenging van de gaswinning bij het dorp.

Een groep inwoners heeft een gezamenlijke beroepsprocedure aangespannen bij de rechtbank, nu ze bij minister Wiebes nul op rekest hebben gekregen met hun bezwaren tegen de vergunning voor de NAM om ook het laatste gas te winnen uit het veld bij het dorp.

De Warffumers denken dat de grote aardbevingsschade aan hun huizen niet alleen wordt veroorzaakt door het grote Slochteren-gasveld, maar ook door de ‘put’ die de NAM zo’n dertig jaar geleden sloeg ten noorden van hun dorp.

Dat had volgens de inwoners eerst grondig onderzocht moeten worden voor het ministerie van economische zaken vergunning verleende om ook het laatste miljard van de oorspronkelijke 8 miljard kuub gas op te pompen.

Daarbij baseert het ministerie zich volgens de bezwaarmakers op een ‘volstrekt achterhaald’ winningsplan dat de NAM in 2005 maakte voor het veld. Sindsdien hebben onophoudelijke aardbevingen de inzichten over de risico’s van de gaswinning volledig veranderd.

Dat de omgevingsvergunning toch is vernieuwd, is voor de Warffumers ‘extra bitter’ gezien de belofte van Wiebes om de gaswinning in Nederland voor 2030 versneld te stoppen. Uitgerekend ’hun’ veld werd al in 2016 door TNO gekwalificeerd als ‘risicovol’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.