Warffum wil na dik dertig jaar af van gasput NAM

In april 2017 protesteerden de Warffumers tegen de gaswinning. Zonder resultaat: dinsdag proberen ze de NAM-locatie bij hun dorp alsnog dicht te krijgen via de rechter. Foto Archief Jan Zeeman

Feit 1: de NAM wint al dertig jaar aardgas bij Warffum. Feit 2: vrijwel ieder huis in het dorp kampt met aardbevingsschade. Is er een verband? Warffum weet het wel zeker en eist via de rechter sluiting van de gasput.

Gas terug!’ Dat was in april 2017 de leus tijdens een massale protestmars door Warffum. Vierhonderd betogers trokken in optocht naar de NAM-locatie net buiten het dorp om die ene eis kracht bij te zetten: Stop de gaswinning in Groningen, te beginnen in Warffum.

Sluiting NAM-locatie bij rechter

Bijna twee jaar later moet mede-initiatiefnemer Erik de Graaf echter vaststellen dat er sindsdien niets is veranderd. Als het aan hem en zijn dorpsgenoten van het actieplatform Warffum Alert! ligt, zet de bestuursrechter in Groningen volgende week de bijl aan de wortels van de gasput van de NAM.

Met zeven dorpsgenoten vraagt De Graaf dinsdag vernietiging van de omgevingsvergunning die het gasconcern vorig voorjaar kreeg van minister Eric Wiebes voor zijn gaslocatie in het dorp. Ook Openluchtmuseum Het Hogeland in Warffum komt bij de rechter in het geweer tegen Wiebes’ besluit.

NAM: nog miljard kuub te winnen

Zeven miljard kuub gas heeft de NAM in dik dertig jaar tijd uit het kleine gasveld ten noordoosten van het dorp gehaald. Met de herziening van de omgevingsvergunning kan het concern ook de laatste miljard kuub aardgas er nog uit pompen.

Met die ene put om de hoek en het grote ‘Groningen’-veld aan de andere kant, voelen de Warffumers zich gevangen tussen twee vuren. Maar waar de aardbevingsrisico’s van die grote gasbel rond Slochteren de afgelopen jaren uitputtend zijn bestudeerd, is het effect van het leeglopende Warffumer veld op de bodem nog nooit goed in kaart gebracht, zegt De Graaf.

Nul op rekest bij Wiebes

De Warffumers hopen dat de bestuursrechter wél oor heeft voor de vrees dat hun dorp van twee kanten wordt bedreigd. Bij minister Wiebes kregen ze vorig jaar nul op rekest met al hun bezwaren. Terwijl die omgevingsvergunning de NAM feitelijk alleen nog maar toestemming geeft om bij Warffum een gaslocatie aan te houden.

Wrang genoeg is die gasput nog steeds niet zomaar weg als de rechter een streep door die vergunning zou halen. Want dát de NAM gas mag winnen bij Warffum, en op welke wijze dan wel, is geregeld in een winningsplan. En dat is nog zeker twee jaar geldig en staat nou net volstrekt niet ter discussie.

‘Winningsplan volstrekt achterhaald’

Eigenlijk moet daarom die hele gasput op zich tegen het licht worden gehouden, betoogt De Graaf. ,,Het huidige winningsplan dateert van 2005: vér voor de aardbevingen zich aandienden. Het houdt dus ook helemaal geen rekening met de inzichten die we sindsdien hebben opgedaan over de risico’s. Dat plan is volstrekt achterhaald.’’

De NAM had al voor het derde kwartaal van 2017 een actualisatie beloofd. ,,Maar het blijft al twee jaar stil’’, zegt De Graaf. Hij vermoedt dat het concern bang is om ‘Warffum’ te toetsen aan de inmiddels aangescherpte Mijnbouwwet en een stilletjes door wil tot het winningsplan uiterlijk in 2022 afloopt. ,,Misschien laten ze het laatste restje gas zitten, óf ze trekken het veld versneld leeg. Ik zou het graag navragen maar de NAM geeft geen gehoor.’’

Huis op kilometer? Geen omwonende

De rechtszaak begint dinsdag al direct met een even cruciale als pikante vraag. Namelijk: zijn de bezwaarmakers wel te betitelen als direct belanghebbenden? Het ministerie van Economische Zaken wil dat de rechter hun bezwaren als ‘niet ontvankelijk’ van tafel schuift omdat ze te ver van de put zouden wonen. ,,Belachelijk’’, vindt De Graaf, die op duizend meter woont. ,,Nota bene de NAM heeft kennelijk een andere definitie. Die nodigde me twee jaar geleden nog uit voor een informatieavond voor omwonenden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen