Warme slaapkamer kan oudere fataal worden

Het wordt warm en dat kan gevaarlijk zijn voor kwetsbare ouderen, zo waarschuwt de GGD. Ramen moeten open of airco’s aan.

Beetje overdreven?

Nee, volgens berekeningen van het statistisch bureau CBS en onderzoek van de GGD’s overlijden er rond iedere warme periode honderden ouderen meer dan normaal. Ook mensen met overgewicht hebben het moeilijk. Het is vandaag de dag erger dan vroeger omdat de woningen anders gebouwd zijn, met veel isolatie en grote ramen. Verder zijn de temperaturen tegenwoordig wat hoger en wonen relatief meer ouderen langer thuis.

Dus veel water drinken en ijsjes eten?

Dat zet geen zoden aan de dijk. Het grote probleem is de langzame opwarming van de lucht in woningen zelf. Met name ’s avonds en ’s nachts is dat gevaarlijk: het hart-longsysteem van ouderen die in een te warme slaapkamer liggen, raakt overbelast.

Moeten ramen open of dicht?

Open, is het devies, want ventilatie zorgt voor koelere lucht. Behalve als je airconditioning hebt en het buiten echt veel warmer is dan binnen. Midden op de dag is het verstandig de ramen en gordijnen dicht te doen. Vooral ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends vroeg zouden de ramen open moeten.

Maar veel ouderen hebben last van tocht en zijn bang voor inbrekers.

Tocht is volgens deskundigen geen serieus gevaar voor de gezondheid. Warmte wel.

Ventilatoren en tocht zorgen dat stof gaat ronddwarrelen en dat is toch ook niet goed?

Dat is vooral een probleem als je niet vaak ventileert. Het is sowieso goed het huis goed schoon te maken en vaak te ventileren.

Is airconditioning slecht voor het milieu?

De voordelen wegen volgens milieu-arts Frans Duijm op tegen de nadelen. Het kost extra stroom, maar de verkoeling van de binnenlucht voorkomt gezondheidsproblemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.