WarmteStad installeert bevingmeters

WarmteStad in Groningen bouwt zelf een meetnet om aardbevingen te registreren. Het bedrijf wil niet afhankelijk zijn van het KNMI of de NAM.

Aardwarmte

WarmteStad, eigendom van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, wil ruim tienduizend huishoudens voorzien van duurzame aardwarmte. Daardoor kunnen gasketels de deur uit.

Voor het plan zijn een warmwaternet en een kilometersdiepe boorput nodig. De boorlocatie op de Zernike Campus Groningen haalt heet water (120 graden Celsius) naar boven. Warmtewisselaars zetten de warmte om naar een nieuw warmwaterleidingnet dat de huizen verwarmt.

Doordat het bodemwater direct wordt teruggepompt, blijft het volume in de bodem gelijk en noemt WarmteStad de kans op aardbevingen bij geothermie zo goed als nihil. Door druk en temperatuurverschillen op de verkeerde plek zijn problemen echter niet volledig uitgesloten.

Aardbevingsbestendig

Door de goede kennis van de bodem in Groningen denkt het bedrijf problemen te voorkomen. Bovendien worden de putten aardbevingsbestendig aangelegd met dikkere materialen dan normaal. Bij onaanvaardbare trillingen bij het boren zelf belooft WarmteStad de boring stil te leggen. Het verwacht alleen lichte trillingen bij het heien van de installatie.

Om niet de schuld te krijgen van een aardbeving en in mogelijke discussies goed beslagen ten ijs te komen, houdt WarmteStad de ondergrond straks met talloze meters in de gaten. Die registreren onder meer verzakkingen, vervormingen en trillingen. WarmteStad begint daar al mee voor de start van de boring. Het staat overigens nog niet vast dat die doorgaat. In het voorjaar een definitief besluit.

Start

Het bedrijf wil eind 2017 beginnen met de aansluiting van grote woonflats in het noordwestelijke deel van de stad. De (warm)waterleiding komt volgens de plannen in Paddepoel en delen van Selwerd, Vinkhuizen en de Schilderswijk. WarmteStad zal ook gebouwen op de Zernike Campus voorzien van verwarming.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.