Wasstraat geeft de strijd op tegen A28-smurrie

Wasstraat Riksten in Tynaarlo geeft het op. Eigenaar Jan Riksten stopt met het schoonmaken van auto’s die besmeurd zijn met de taaie A28-smurrie.

‘Niet verantwoord’

De viezigheid is een gevolg van wegwerkzaamheden in opdracht van Rijkswaterstaat. ,,Ik krijg het niet meer op een verantwoorde manier schoon’’, zegt Riksten. Hij heeft inmiddels een informatiebord bij de weg gezet voor de klanten die maar blijven toestromen. ,,Het duurt bijna 1,5 uur voordat ik een auto goed schoon heb. Dat kan gewoon niet meer uit. Als een auto uit de wasstraat komt, is die vaak nog niet goed schoon en dan moet je poetsen. Bovendien is er kans op krassen, omdat je zand en grind probeert weg te poetsen. Er kwam een mevrouw met een gloednieuwe, zwarte Mercedes. Ik durfde dat niet aan.’’

De wasstraten van de autobedrijven Riksten en Plantinga, beide gevestigd in Tynaarlo, draaien sinds donderdag overuren. Rijkswaterstaat biedt automobilisten gratis wasbeurten aan. Naar schatting duizenden auto’s die donderdag en vrijdag over de snelweg A28 tussen benzinepomp De Witte Molen en afslag De Punt reden werden, vies door een mengsel van onder meer zand en grind. Aannemersbedrijf BAM bracht er in de nacht van woensdag op donderdag een emulsie aan, waardoor het asfalt harder moet worden. Door een hevige regenbui op donderdagochtend kwam het goedje los en spatte tegen de auto’s.

Sterker hechten

Riksten: ,,In het begin lukte het nog wel die smurrie van de auto’s te krijgen, maar het lijkt of het zich sterker aan de carrosserie is gaan hechten.’’ Zowel Riksten als Plantinga behandelt de auto’s eerst met een biologisch afbreekbaar ontvettingsmiddel dat ze van Rijkswaterstaat kregen voordat ze auto’s door de wasstraat halen.

Plantinga geeft de strijd nog niet op. ,,Ik krijg de auto’s nog steeds goed schoon, maar ik heb er dan ook extra mensen op zitten’’, zegt eigenaar Marcel Plantinga. ,,Het kan qua kosten niet meer uit. Dat regel ik later wel met Rijkswaterstaat.’’

Vergoeding

Automobilisten uit andere delen van het land mogen hun vieze auto ook bij andere wasstraten gratis laten reinigen. Maar Rijkswaterstaat verstrekte het ontvettingsmiddel alleen aan de wasstraten in Tynaarlo. Bestuurders kunnen hun auto ook laten reinigen bij een gespecialiseerd autopoetsbedrijf. Plantinga en Riksten hanteren een tarief van rond de 37 euro, maar bijvoorbeeld autopoetsbedrijf Welvering uit Groningen vraagt 150 euro.

Rijkswaterstaat vergoedt ook deze kosten. ,,Als je niet tevreden bent over de resultaten van een wasstraat, dan mag je de auto naar een professioneel poetsbedrijf brengen’’, zegt woordvoerder Bob Kiel. Automobilisten mogen kosten claimen, maar dan moeten ze aannemelijk maken dat ze die dag over dat deel van de A28 reden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.