De politie reconstrueerde in Kloosterburen de dood van Jesse van Wieren uit Leens.

Wat Kloosterburen misschien nooit zal weten over de moordzaak-Van Wieren

De politie reconstrueerde in Kloosterburen de dood van Jesse van Wieren uit Leens.

De rechtbank in Groningen doet donderdag uitspraak in de moordzaak van Jesse van Wieren, de 28-jarige man die op nieuwsjaarsdag 2016 in Kloosterburen met fors geweld om het leven is gebracht.

Dat de twee verdachten Rhowan P. (27) en Desiree G. (28) donderdag worden veroordeeld, daarover bestaat nauwelijks twijfel. Desondanks blijven er vragen onbeantwoord.

De grootste vraag die zonder een antwoord op tafel ligt is: wat is er die nacht in de woning van Rhowan P. precies gebeurd? Alleen de verdachten weten dat, maar zij laten niet het achterste van de tong zien. Hun verklaringen zijn op punten tegenstrijdig en kloppen niet - kunnen niet kloppen - met aangetroffen sporen.

Tien minuten lang niets aan de hand

Die sporen vormen samen, zoals officier van justitie Cassandra Westerling het tijdens de rechtszaak noemde, het forensisch beeld. Het is volgens haar het meest objectieve beeld. De lezingen die Rhowan P. en Desiree G. hebben gegeven, passen niet in dat beeld.

De verdachten schetsen in grote lijnen dat zij samen thuis zijn als er wordt aangebeld door Jesse. Hij wil drugs kopen. Desiree doet open en Rhowan nodigt de late bezoeker uit binnen te komen. Ze kennen elkaar niet.

Tien minuten lang is er niks aan de hand. Dan ontstaat een woordenwisseling waarbij Jesse agressief wordt en hij Rhowan aanvalt. Desiree slaat Jesse met een buis van de stofzuiger op het hoofd (zeven, acht keer) en geeft in paniek aan Rhowan, die het onderspit dreigt te delven, een mes. Jesse wordt 23 keer gestoken. Rhowan zegt dat toen hij werd aangevallen bij hem het licht uitging en toen hij weer bijkwam Jesse dood was. Hij beroept zich op noodweer.

Vastgesteld is dat alle drie onder invloed waren van heel veel alcohol en drugs (cocaïne).

Bedenkingen

Uit onderzoek is vast komen te staan dat er ook fors geweld is gepleegd op de slaapkamer (gezien het aanwezige bloed). In het verhaal van beide verdachten komt de slaapkamer niet voor. Ze blijven daar ‘angstvallig’ bij weg, zoals het OM het noemt. Bij Jesse is erg veel letsel over heel het lichaam vastgesteld. Rhowan had geen noemenswaardig letsel.

Dat Jesse (groot) de aanvaller zou zijn geweest en dat Rhowan (klein) naar eigen zeggen moest vechten voor zijn leven, is gezien het letsel niet aannemelijk. In de broekzak van Jesse wordt cocaïne gevonden. Kwam hij wel bij het stel om drugs te kopen? Het OM heeft daarover bedenkingen.

Ook kan het niet kloppen dat Rhowan en Desiree de hele tijd samen zijn geweest, zoals ze zeggen. Tijdens de rechtszaak meldde het OM dat Rhowan nog voor de komst van Jesse betrokken is geweest bij een woninginbraak in Kloosterburen. Daarbij is een kluis met buitenlandse valuta gestolen. De kluis is gevonden in de tuin van Rhowan, terwijl aan de binnenkant van de kluis zijn DNA is aangetroffen.

Slaapplek

Misschien is het anders gegaan, stelt het OM. Misschien was Rhowan afwezig en kwam Jesse bij Desiree. De woning van Rhowan ligt op 60 meter afstand van het cafe waar Jesse tot zeker twee uur die nacht aanwezig was. Misschien dacht hij een slaapplek gevonden te hebben, misschien bood Desiree haar seksuele diensten aan in ruil voor geld voor drugs. En kwam Rhowan thuis toen Jesse en Desiree op de slaapkamer waren.

Dit mogelijke scenario is door de officier van justitie in de rechtszaal benoemd. Het kan, maar een antwoord zonder twijfel is het niet. Het forensisch beeld laat ook zien dat Jesse niet zijn overhemd droeg toen hij werd neergestoken.

Tegen beide verdachten is acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens doodslag. Het zal niet de eerste keer zijn dat de rechtbank tot een andere afweging komt en een hogere straf oplegt omdat de verdachten geen opening van zaken geven.

De uitspraken worden vanmiddag om 13:00 uur gedaan en direct gepubliceerd op www.dvhn.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu