Wat is het ultieme streektaalproduct 2018? Vertel het ons!

Winnaars van de Streektaalprijs 2017:t Leny Hamminga (schrijfster) en Albert Secuur en Rieneke Klijnsma (Waark). Foto: Harry Tielman

Wat is het beste streektaalproduct in het Gronings, Drents of Stellingwerfs van 2018? Vertel het ons. Dagblad van het Noorden beloont de makers met de veertiende Dagblad van het Noorden streektaalprijs.

Met de jaarlijkse streektaalprijs (1001 euro en eeuwige roem) wil Dagblad van het Noorden culturele en kunstzinnige uitingen in de streektaal stimuleren, bekronen en belonen. De prijs wordt volgend jaar voor de veertiende keer toegekend in twee categorieën.

In het bijna voorbije jaar besloten regionale overheden en het Rijk om het Nedersaksisch als streektaal te stimuleren. Waarop zangeres Marlene Bakker #Nedersaksischopderadio lanceerde, om meer nummers in de streektaal op de radio te krijgen.

In Groningen en Drenthe samen 36 streektaaltitels

Repte de jury bij het toekennen van de prijzen over 2017 over ‘een schrale oogst, waarbij de inzendingen wel een ontwikkeling in kwaliteit lieten zien’, ook zonder juryrapport en stimulans van de overheid ging de streektaal in 2018 als een speer. Een inventarisatie van Dagblad van het Noorden bracht maar liefst 22 Groningstalige streektaalproducten aan het licht. In Drenthe vonden we tot op heden 14 titels.

In Groningen werd niet alleen muziek, proza en poëzie en (muziek)theater uitgebracht; er werd ook akelig veel bezocht en verkocht. Zangeres Marlene Bakker bleef het hele jaar haar in eigen beheer uitgegeven cd/lp Raif versturen.

Tied vlugt veurbie , het door Siemon Reker bezorgde, verzamelde geschreven werk van Ede Staal, was in een mum van tijd uitverkocht. Hetzelfde gold voor Sunnerkloas , het sinterklaasboek dat Fré Schreiber 30 jaar lang in Middelstum op zolder had liggen en dat dit jaar uitgegeven werd door stichting t Grunneger Bouk. Uitverkocht, volgend jaar volgt een herdruk.

 t Grunneger Bouk betoonde zich met Hap t laand oet , een dichtbundel van Reinder Willem Hiemstra en Katjewaai van schrijfster Gré van der Veen en tekenares Matty de Vries, als uitgever actief.

Juryvoorzitter Eric van Oosterhout

Wie denkt dat de redactie van Dagblad van het Noorden bij het toekennen van de streektaalprijs een vinger in de pap heeft moeten wij teleurstellen. De redactie is waar het de streektaalprijs betreft dienend. Een ter zake kundige jury onder voorzitterschap van Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, terzijde gestaan door Jannie Kuipers, Geesjen Doddema, Ingeborg Nienhuis en Jan Wierenga, bepaalt wie in de categorieën poëzie/proza en cd/dvd/overige met 1001 euro en eeuwige roem gaan strijken.

Voorafgaand aan de toekenning in april, maakt de jury genomineerden bekend. Zij worden op de website van Dagblad van het Noorden gepresenteerd. Door op één van de genomineerden te stemmen kunnen bezoekers van de site de publieksprijs toekennen. De eerste publieksprijs trok vorig jaar 1300 stemmers en ging naar het Drentse duo Harm en Roelof voor Daor stiet je fiets .  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen