Wat valt er 's nachts te halen bij een snackbar?

Overdag een kroketje en ‘s avonds na sluitingstijd de kassa. Een snackbar in Groningen werd in de nacht van zondag op maandag overvallen door twee mannen. Waarom is de cafetaria na sluitingstijd een populair doelwit van overvallers?

Wat valt er buiten sluitingstijd te halen bij een snackbar?

Overvallers of inbrekers hopen uiteraard op contant geld. Op zondagavonden hebben cafetaria’s het vaak druk. In menig gezin wordt met het bord op schoot gegeten vanwege Studio Sport. Een frietje met staat dan vaak op het menu. Stel dat op zo’n avond honderd klanten voor een tientje aan snacks bestellen, dan zit er al snel duizend euro aan omzet in de kassala, als er niet massaal gepind is natuurlijk.

Worden cafetaria’s vaker overvallen?

Volgens Koninklijke Horeca Nederland was er tot twee jaar terug sprake van een golf aan overvallen op snackbars en cafetaria’s. In 2013 werden landelijk 319 zaken overvallen. De laatste tijd is er sprake van een afname van het aantal incidenten. Dat inbrekers zich relatief eenvoudig toegang tot een snackbar kunnen verschaffen, maakt de eethuizen kwetsbaar. In zowel de provincies Groningen als Drenthe is het vaak raak.

Hoe kan deze branche zich wapenen tegen inbrekers?

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft na de hausse aan overvallen en inbraken twee jaar terug een programma opgesteld om de snackbars beter te beveiligen. Geadviseerd wordt om pinbetalingen te stimuleren. De kassa moet geregeld afgeroomd worden. Het geld naar de bank brengen is het devies. Inbrekers komen zich vaak overdag al oriënteren. Het komt voor dat ze getipt zijn door werknemers. Werkgevers worden geadviseerd bedrijfsgevoelige informatie (de code van de kluis) met niemand te delen. Het pand beter beveiligen, bijvoorbeeld met verlichting aan de achterdeur, kan inbrekers op afstand houden.

Veel bedrijven worden overvallen tijdens openen of sluiten. Dat zijn de momenten waarop medewerkers vaak alleen in de zaak zijn. Sommige criminelen laten zich dan insluiten om vervolgens de kluis te kraken. De politie adviseert met twee personen te openen en te sluiten .

Wat doet de rechter?

De rechter is niet mild voor overvallers. Een 23-jarige man uit Leeuwarden werd in augustus vorig jaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. In 2014 overviel hij met iemand anders een snackbar aan de Eikenlaan in Groningen. Zij bedreigden de medewerkers met een mes en vertrokken met 640 euro.

Waar zijn er overvallen gepleegd?

Een greep uit het archief van Dagblad van het Noorden:

In Assen werd half oktober 2015 een cafetaria aan de Nobellaan overvallen. De dader(s) vertrokken met een onbekend geldbedrag.

Snackbar Het Haagje in Emmen werd op 12 maart 2015 om elf uur ‘s avonds bezocht door een gewapende man. Hij deed een greep in de kassa en verdween. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde later aandacht aan dit incident.

Eind maart 2015 werd 35-jarige man aangehouden omdat hij probeerde een cafetaria aan de Hoofdstraat in Ter Apel te overvallen. De man ging de snackbar binnen, deed alsof gewapend was en eiste geld. De eigenaar zette de man uit de zaak waarop de overvaller ervandoor ging. Hij werd later op de avond aangehouden.

In januari 2015 werd een 20-jarige man uit Usquert aangehouden in verband met de overval met een wapen op de snackbar aan de Zwet in Delfzijl. De verdachte werd opgepakt omdat hij opviel door een opmerkelijke traantatoeage in zijn gezicht.

Cafetaria Plaza aan de Eikenlaan in de Groninger wijk Selwerd werd begin april 2014 rond half tien overvallen door twee gewapende mannen. Zij bedreigden een medewerkster Een jaar eerder was de snackbar was in oktober al doelwit van een overval.

Op 17 november 2013 was een snackbar in Emmerhout in Emmen het doelwit van een overval. Op 10 december werd de zaak andermaal door overvallers bezocht. De medewerker van de zaak wist de ongewenste gasten toen buiten de deur te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.