Wat wordt de Soort van Groningen?

Op 1 september is de verkiezing ‘De soort van Groningen’ van de provincie Groningen begonnen. De provincie nomineerde met natuurorganisaties tien kanshebbers voor de titel.

De blauwborst, de bot, de grauwe kiekendief, de groene glazenmaker, de paarse morgenster, de ruige dwergvleermuis, de steenbraam, de visdief, het vosje en de waterspitsmuis; voor elk van de tien dieren en planten heeft de provincie een filmpje gemaakt met informatie over onder meer de verspreiding, kenmerken en de geschiedenis van de soorten.

De bijzondere relatie van de soort met de provincie is overal te vinden: de grauwe kiekendief was bijna uitgestorven in Nederland, maar eind vorige eeuw eeuw beleefde de soort een kleine wederopstanding toen vooral in Oost-Groningen veel grond braak kwam te liggen.

De steenbraam, de favoriet van Staatsbosbeheer, komt in Nederland alleen in Groningen voor: op een plekje van 150 vierkante meter bij Ter Apel en nog enkele losse planten daar vlakbij.

Tot 15 oktober kunnen Groningers stemmen op de dier- of plantensoort die volgens hen tot hét symbool van hun provincie moet worden gekroond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.