Water Natuurlijk uit de coalitie gezet

De fracties in het dagelijks bestuur van waterschap Hunze en Aa’s hebben de samenwerking met coalitiegenoot Water Natuurlijk opgezegd.

Aanleiding is de affaire rond het vertrek van Wiebe van der Ploeg, dagelijks bestuurder van Water Natuurlijk. Na zijn opstappen en een heftig debat is ook de relatie tussen bestuurders van de coalitiepartijen en Water Natuurlijk ernstig verstoord.

Van der Ploeg, voorman van de partij die bij de vorige verkiezingen als winnaar uit de bus kwam, nam ontslag nadat hij vorige maand in het algemeen bestuur een motie van wantrouwen aan de broek kreeg. Dat gebeurde geheel onverwacht en achter gesloten deuren. Van der Ploeg zou slecht functioneren.

Dijkgraaf verantwoordelijk

Het landelijk partijbestuur van Water Natuurlijk nam het voor Van der Ploeg op. Het oordeelde ‘dat het afgelopen moest zijn met het gekonkel en de achterkamertjespolitiek’ en hield dijkgraaf Alfred van Hall verantwoordelijk voor het vertrek van Van der Ploeg. Laaiend maakte John Steegh, landelijk voorzitter van Water Natuurlijk, duidelijk dat de affaire ook Van Hall de kop zou moeten kosten. ,,Wat er is gebeurd, is typisch voor Hunze en Aa’s. Maak schoon schip. De cultuur is ouderwets. Dit zal bij andere waterschappen echt niet gebeuren.’’

Coalitiepartijen CDA, PvdA en Geborgd Ongebouwd haalden vorige week in het debat fel uit naar Water Natuurlijk. Ze riepen de partij op afstand te nemen van de stevige taal die door de landelijke organisatie was gebezigd. Ondanks herhaaldelijk aandringen gebeurde dat niet. Harm Assies, algemeen bestuurslid van Water Natuurlijk bij Hunze en Aa’s, sprak het vertrouwen uit in dijkgraaf Van Hall , de directeur, het dagelijks bestuur en de organisatie. Daar bleef het bij. ,,U dwingt mij op de knieën te gaan, maar ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor iets waar ik geen bemoeienis mee heb gehad. Wij zijn nergens in gekend”, aldus Assies.

Onverteerbaar

In een gezamenlijke verklaring stellen de coalitiepartijen dat zij de houding van Water Natuurlijk onverteerbaar vinden. Ze worden gesteund door VVD, Algemene Waterschapspartij, ChristenUnie, 50+, Partij voor de Dieren en Geborgd Ongebouwd. Het gaat in totaal om 18 van de 23 zetels.

Volgens coalitie-woordvoerder Henk Doeven blijft het coalitie-akkoord ongewijzigd. ,,Er is geen inhoudelijk verschil van mening over het akkoord, wel over de positie die Water Natuurlijk heeft ingenomen.’’

De fracties beraden zich op de ontstane situatie. Op 30 november is er een extra openbare vergadering gepland om een nieuw algemeen bestuurslid te installeren en te spreken over de opvolging van Van der Ploeg in het dagelijks bestuur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.