Waterbedrijf Groningen bouwt leegstand om tot toekomst

Vier jaar geleden sloot Parker Hannifin in Hoogezand de deuren. Woensdagmiddag opende Waterbedrijf Groningen er het bedrijfsgebouw van de toekomst.

Het eerste jaar na de sluiting zat er, ondanks het verlies van 100 banen (de productie werd verplaatst naar Italië, nog wel muziek in het gebouw van Parker Hannifin. Stichting De Watervloot speelde er het veelgeprezen muziekspektakel De W.A. Scholten.

Daarna werd het stil aan Fultonweg 2 op het industrieterrein Martenshoek in Hoogezand. Of het moesten al de geluiden van vandalisme zijn. Gistermiddag klonk er weer feestgedruis. Waterbedrijf Groningen opende er het multifunctionele centraal magazijn. Het Waterbedrijf Groningen is eigendom van de Groninger gemeenten en de provincie Groningen.

Steunpunten

Het gebouw vervangt de steunpunten in Groningen en Winschoten en het magazijn in Zuidbroek. ,,Hoogezand is een logische keuze’’, zegt directeur Riksta Zwart. ,,Goed bereikbaar en met voldoende ruimte voor onze activiteiten. Wat voor ons even zwaar weegt is dat hierdoor een nieuwe bestemming kan worden gegeven aan een bestaand pand, in plaats van een heel nieuw gebouw neer te zetten.

Het Groningse architectenbureau Team 4 tekende voor het ontwerpen van van wat ‘het bedrijfsgebouw van de toekomst’ wordt genoemd. De driekwart jaar durende en ingrijpende verbouwing bood het Waterbedrijf een uitgelezen kans om een bestaande ruimte, multifunctionele ruimte geschikt te maken voor de toekomst.

Energieneutraal

Met 1664 zonnepanelen op het dak en losgekoppeld van het gasnet is het ‘all electric’; het voorziet in het in de eigen energiebehoefte. Bij de renovatie is voor zover mogelijk gebruikgemaakt van duurzame materialen.

Zwart: ,,Het meest in het oog springend zijn de glazen gevel en blauwe, witte en zilveren vlakken. Die verbeelden onze missie als waterbedrijf van duurzaamheid, maar verwijzen ook naar onze ligging aan het Winschoterdiep.

Officiële opening

De officiële opening kwam woensdagmiddag voor rekening van directeur Riksta Zwart van het Waterbedrijf en wethouder Peter Verschuren (SP) van Midden-Groningen. Dezelfde Verschuren die vier jaar geleden de sluiting van Parker Hannifin aankondigde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.