In het Boterdiep tussen Bedum en Onderdendam zijn de afgelopen dagen nauwelijks nog dode vissen aangetroffen. Dat meldt waterschap Noorderzijlvest.

Een overstroming van een tank met wei bij de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Bedum zorgde vorige week voor massale vissterfte in het Boterdiep. Het eiwitrijke wei - een ingrediënt voor kindervoeding dat vrij komt bij de bereiding van kaas - zorgde er namelijk voor het dat het zuurstofgehalte in het water flink daalde.

Waterschap Noorderzijlvest heeft dit probleem getackeld door twee beluchtingsinstallaties in het Boterdiep te plaatsen en het Boterdiep door te spoelen. FrieslandCampina heeft de dode vissen geruimd.

Noorderzijlvest meet zuurstofconcentratie

Noorderzijlvest is van plan de zuurstofconcentratie in het Boterdiep de komende week ‘voor de zekerheid’ nog wel te meten. Ook wordt iedere dag gekeken of er nog dode vissen zijn.

FrieslandCampina onderzoekt het weglekken van de wei naar het oppervlaktewater. Op basis van de uitkomsten worden maatregelen genomen om herhaling in te voorkomen.

De zuivelproducent betaalt bovendien alle kosten die het waterschap maakt.

Storing bij Wehe-den-Hoorn

Het oplossen van de problemen met het vervuilde water bij FrieslandCampina in Bedum werden bemoeilijkt door een tweede storing bij de zuivering bij Wehe-den Hoorn, maakte Noorderzijlvest vorige week maandag bekend. Deze tweede calamiteit - een gevolg van stroomuitval en een probleem met de noodstroomvoorziening - zorgde voor een overstort van ongezuiverd afvalwater in het oppervlaktewater.

Noorderzijlvest meldt maandag dat het erin geslaagd is te voorkomen dat de beide vervuilingen elkaar naderen en met elkaar mengen. Uit de laatste metingen blijkt volgens het waterschap dat het watersysteem voldoende hersteld. Een laatst monitoring moet dit maandag bevestigen.

Tot die tijd geeft het waterschap een negatief zwemadvies voor Strand Zoutkamp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen