Waterrat Robert (16) uit Stadskanaal wordt landelijk jeugdbestuurder waterschappen

Robert Mink, een tiener van 16 jaar uit Stadskanaal, treedt toe tot het landelijk jeugdbestuur van waterschappen. Hij verheugt zich op zijn nieuwe functie.

Hij drinkt het, zwemt er in, wil er graag zijn brood in verdienen en gaat er nu ook met leeftijdsgenoten over praten. Robert Mink wordt lid van het landelijk jeugdbestuur van waterschappen.

Hij wordt afgevaardigd door het Waterschap Hunze en Aa’s. ,,Ik las dat ze iemand nodig hadden en heb me aangemeld omdat ik veel met water heb’’, vertelt Robert.

'Droomberoep is onderwaterlasser'

Hij is 16 jaar en woont in Stadskanaal, aan de oever van de gelijknamige waterloop. Daar groeide hij op en raakte heel jong al vertrouwd met het natte element.

 ,,Ik werd dan ook zwemmer en mijn droomberoep is onderwaterlasser. Al richt ik me op school eerst op de opleiding werktuigbouwkunde. Maar ik heb dus veel met water en ben een echte waterrat.’’

En daarom kozen ze hem uit bij Hunze en Aa’s, zo vertelt woordvoerster Willeke Bergman. ,,Er waren meer kandidaten, maar we waren unaniem voor Robert. Hij wordt onze man in het jeugdbestuur. Zijn voorganger Roy Korte was 18 jaar en de regels zeggen dat je dan moet stoppen. Daarom hadden we iemand anders nodig.’’

Jongeren interesseren voor werk waterschappen

Het jeugdbestuur werd enkele jaren geleden opgericht op initiatief van bijna alle waterschappen in Nederland. ,,Elk schap vaardigt iemand af’’, aldus Bergman.

,,De twintig leden komen enkele keren per jaar samen en praten dan over allerlei zaken maar vooral over de vraag hoe jongeren meer voor het werk van waterschappen geïnteresseerd kunnen worden. Met dat doel is het bestuur opgericht.’’

De eerstkomende bijeenkomst is over anderhalve week in Termunterzijl. Hunze is Aa’s is dan gastheer en dus debuteert Robert met een ‘thuiswedstrijd’.

Met zijn collega-bestuurders gaat hij werkzaamheden verrichten op de Dollarddijk, maar ook vergaderen over de vraag hoe bij 18-jarigen interesse gewekt kan worden voor de komende waterschapsverkiezingen. ,,Ik kijk heel erg uit naar die bijeenkomst’’, zegt Robert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.