Waterschap herstelt doorweekt fietspad zodra het droog wordt

Bijna een jaar nadat dat was toegezegd, is het fietspad langs het Schildmeer nog niet hersteld. Recreanten blijven weg en ondernemers verliezen klanten.

Het schelpenfietspad op de dijk aan de zuidzijde van het Schildmeer bij Steendam, is doorweekt. Op de natste plekken voelt het schelpenbed voor de wandelaar als mos, smalle fietsbanden trekken diepe sporen door de schelpensoep.

Waterschap Hunze en Aa’s zegt toe zo snel mogelijk te beginnen met het herstellen van het beschadigde fietspad.

Aannemer

,,Wij begrijpen dat gebruikers van het fietspad heel veel geduld hebben moeten hebben en het ziet er ook heel slecht uit, maar zodra het droog genoeg is dat de aannemer op de kade kan werken, wordt het netjes gemaakt’’, zegt Cora Kuiper van waterschap Hunze en Aa’s in Veendam.

In juni vorig jaar zegde Anja Woortman (PvdA), destijds wethouder in de toenmalige gemeente Slochteren, toe dat het fietspad spoedig hersteld zou worden.

Natuurvriendelijk

Dat was nodig nadat het waterschap langs een gedeelte van het Schildmeer natuurvriendelijke oevers had aangelegd. Daarbij was de kade, met daarop het fietspad, behoorlijk beschadigd geraakt.

Daar is tot op de dag van vandaag niets van terechtgekomen. Door werkzaamheden elders in het gebied heeft het fietspad nog meer te verduren gekregen.

Vragenuurtje

Gerard Renkema, die namens zijn partij D66 daar vorig jaar vragen over stelde, zegt dat onvoorstelbaar te vinden . ,,Ik ben er toevallig deze week geweest en heb daar foto’s gemaakt. Die zal ik op Facebook zetten en als de gelegenheid zich voordoet zal ik dit in het vragenuurtje in de gemeenteraad naar voren brengen.’’

Kuiper zegt dat er ondanks de toezegging vorig jaar niets is gebeurd, omdat er tijdens het fietsseizoen niet gewerkt mocht worden.

Recreatieseizoen

,,En nadat het recreatieseizoen voorbij was, medio september, is het ook vrijwel meteen slecht weer geworden. We zijn er wel wat mee bezig geweest, maar het is gewoon steeds te nat geweest om het werk goed af te maken. ’’

Daar komt nog bij dat het waterschap heeft geconstateerd dat er aan het eind van de Heerenhuisweg het fietspad over een lengte van 100 tot 150 meter ‘behoorlijk kapot is gereden’. ,,Daar wordt komende week een noodreparatie gedaan, zodat het in elk geval weer begaanbaar wordt’’, aldus Kuiper.

Verharding

Dat er niets aan het fietspad is gebeurd omdat er een conflict zou zijn over welke verharding het best te gebruiken, zoals de stichting Promotie Roegwold/Schildmeer aangeeft, is Kuiper onbekend.

,,Het gaat er niet om wat het beste is, schelpen of een combinatie van schelpen en beton, waar het om gaat is dat de ondergrond goed droog moet zijn. We doen er alles aan om het goed voor elkaar te krijgen. We laten ons ook niet weerhouden door wel of geen fietsseizoen: wij gaan dit in orde maken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.