Waterschap kapt risico-es

Waterschap Hunze en Aa's laat een monumentale es langs het Slochterdiep bij Schaaphok kappen. De honderd jaar oude boom lijdt aan essentaksterfte. Omwaaien van de boom kan de dijk beschadigen.

,,Wortelstelsels kunnen lekkage in de dijk veroorzaken en bij het omwaaien van de boom kan een gat in de dijk ontstaan'', motiveert Hunze en Aa's het besluit. Volgens het waterschap is het niet toegestaan dat bomen op een kade, dijk of in de beschermingszone groeien.

Slochteren heeft de landschappelijke waarde van de boom nadrukkelijk meegewogen bij het afgeven van een kapvergunning. Experts zeggen dat de es lijdt aan essentaksterfte. De boom heeft daardoor niet alleen weinig toekomst: de ziekte zou ook de vitaliteit van de boom aantasten.

Aangezien een niet vitale boom een grotere kans heeft om om te waaien en daarmee de dijk onherstelbaar kan beschadigen, besloot Slochteren een kapvergunning af te geven.

Buurtbewoners lieten een tegenonderzoek uitvoeren. Dat zou hebben uitgewezen dat de boom gezond was en nog wel een jaartje of vijftien mee kon. Tegenstanders van de kap stapten naar de rechter, maar werden in het ongelijk gesteld.

Het Slochterdiep maakt deel uit van het boezemsysteem Duurswold. Het overtollige water uit de omliggende gebieden wordt met gemalen via het boezemsysteem afgevoerd naar zee. Het water in het Slochterdiep staat aanzienlijk hoger dan het omliggende land. Bij een doorbraak lopen grote gebieden onder water.

Het waterschap plant op een nader te bepalen locatie in de buurt van de te kappen es, een nieuwe, bij het landschap passende boom.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.