Watertekort heerst in heel Nederland

In heel het land heerst vanaf donderdagochtend officieel een watertekort. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zojuist bekend.

De drinkwatervoorziening is niet in gevaar, vertelt directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat. „Er is geen tekort aan drinkwater. De kraan blijft aan. Ik hoop wel dat u 'm af en toe uitzet.”

Tot donderdagochtend was er in Nederland een dreigend watertekort. Hooggelegen gebieden, zoals de Veluwe, de Achterhoek, Brabant en Limburg hadden al last van een tekort aan water. Nu geldt het tekort voor heel Nederland, dus ook voor de lagere gebieden in het Noorden.

Water uit IJsselmeer nog beschikbaar

Waterschappen kunnen de komende dagen gebruik blijven maken van water uit het IJsselmeer. „Het is mooi dat we die enorme watervoorraad hebben”, zegt Blom. Dat is goed nieuws voor Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, de twee Noordelijke waterschappen die de afgelopen weken dankbaar gebruik maakten van het IJsselmeer.

Op pad met de man van het water in droog Drenthe
Lees verder

Ook veel noordelijke boeren zullen dat nieuws met gejuich ontvangen. De waterschappen in Groningen en Drenthe moeten er nog over beslissen, maar dat het IJsselmeer nog bruikbaar is vergroot de kans dat extra beregeningsverboden niet nodig zijn.

Dijken gaan voor, boeren achteraan

Nu er officieel te weinig water is, is er een managementteam watertekorten opgericht. Dit team kwam donderdagochtend voor het eerst bij elkaar. Vanuit een hoofdkwartier in Lelystad wordt de situatie vierentwintig uur per dag in de gaten gehouden. Ook wordt hier besloten waar het weinig beschikbare water naar toe gaat.

De dijken krijgen daarbij voorrang, vertelt Blom. „De dijken zijn heel belangrijk. Zonder de dijken hebben we het nat, ook in droge tijden. Dus die staan voorop.” Als tweede krijgen het drinkwater, de energievoorziening en de zeldzame natuur prioriteit. De boeren moeten als eerste water inleveren.

„De laagste categorie, en dat is niet laatdunkend bedoeld, bestaat uit economische functies en natuur die zich weer kan herstellen”, zegt voorzitter Bart Vonk van de WMCN-LCW, de commissie die het watertekort in Nederland in de gaten houdt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.