Wedde toont massaal medeleven met familie bij woningbrand overleden Quincy (12)

Kinderen en volwassenen in Wedde brachten de laatste eer aan Quincy Foto: Huisman Media

De inwoners van Wedde hebben woensdag massaal hun medeleven aan de familieleden van Quincy Nobbe betuigd. Ze deden dat door vlaggen halfstok te hangen.

Quincy Nobbe, het 12-jarig meisje dat anderhalf week geleden bij een brand in haar ouderlijk huis om het leven kwam, is woensdag in haar woonplaats Wedde begraven. Haar dorpsgenoten betuigden massaal hun medeleven aan de familieleden.

Ze doen dat door aan hun huizen vlaggen halfstok te hangen. Wie op deze mistige, donkere woensdag door het dorp rijdt, ziet de vlaggen overal. Aan de Hoofdweg, aan de Middenweg, in de andere straten. En natuurlijk ook aan de Lageweg, de straat waar Quincy woonde en waar in het vorig weekeinde de fatale brand woedde.

Rouwstand

Ook in het buurdorp Vriescheloo tonen inwoners hun verdriet met de vlaggen aan hun huis. Harm Prenger, eigenaar van de molen De Korenbloem in Vriescheloo, rouwt op een andere manier mee. De wieken van zijn molen zijn vastgezet en staan in de zogenoemde rouwstand. Het is de traditionele manier waarop molenaars hun verdriet tonen. ,,De wieken zijn een week geleden al in deze stand geplaatst’’, vertelt Prenger. ,,Het is echt vreselijk wat er is gebeurd.’’

Die woorden zijn de andere Vriescheloosters en Weddenaren uit het hart gegrepen. Piet van Geffen, voorzitter van de Dorpsraad Wedde, is een van hen. De bestuurders van de Dorpsraad zijn het geweest die samen met de bestuurders van het zorgproject Wedde Dat ‘t Lukt dorpsgenoten hebben opgeroepen de vlaggen vandaag halfstok te hangen. ,,Het is goed om te zien dat zoveel mensen aan deze oproep gehoor geven’’, zegt Van Geffen.

Rond het middaguur, de nevel hangt nog altijd in de straten, trekt de rouwstoet langs al die woningen waaraan de vlaggen hangen. De stoet passeert op zijn weg naar de rustplaats bij de kerk ook leerlingen van de openbare basisschool De Vlonder, de school waarop Quincy les kreeg. De kinderen staan langs de weg, op een plek die speciaal voor hen is afgezet, en laten ballonnen op als de stoet voorbijtrekt. Zij tonen zo hun medeleven en verdriet zoals al die volwassenen met de driekleur aan hun huizen dat ook doen. Een klein dorp toont vandaag zijn grote hart.

menu