Wedeka-kamp sputtert tegen toekomstplan

Het toekomstplan voor Wedeka en Synergon stuit op bedenkingen. Die komen met name uit bij Wedeka aangesloten gemeenten.

Plan

Het plan voor de werkvoorzieningschappen werd onlangs gepresenteerd door de zogenoemde gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer en de directeuren en voorzitters van de schappen.

Het plan zegt dat Synergon en Wedeka, goed voor bijna 3000 arbeidsplaatsen, de komende jaren apart van elkaar blijven bestaan. Een fusie wordt niet wenselijk geacht. Wel moet er één bestuurscommissie komen, waarin de voorzitters van de schappen een onafhankelijk iemand zitten. Ook moet er één gezamenlijke directeur komen. Die is er verantwoordelijk voor dat zoveel mogelijk mensen vanuit de schappen via de zogenoemde Training- en Diagnose Centra (TDC’s) naar regulier werk uitstromen, zoals de landelijke Participatiewet wil.

Voorwaarden

Alle Oost-Groninger gemeentebestuurders vinden het goed dat de twee schappen afzonderlijk blijven bestaan. Ze stellen daarom ook in principe het plan te steunen. Maar woensdag werd duidelijk dat sommige gemeenten wel bedenkingen hebben en voorwaarden stellen.

Veendam, aangesloten bij Wedeka, wil geen bestuurscommissie. ,,In juridisch opzicht kan zo’n bestuurslaag niet’’, zegt VVD-wethouder Bert Wierenga. Hij ziet ook niets in één directeur. ,,Ieder schap heeft zijn eigen cultuur en moet een eigen directeur houden. Ook willen we dat de gemeenten meer invloed houden op de TDC’s.’’ Dat laatste wil Stadskanaal ook. ,,En een bestuurscommissie zien wij ook niet zitten’’, stelt wethouder Francis Boen (PvdA).

De voorwaarde van Vlagtwedde, net als Stadskanaal en Veendam aangesloten bij Wedeka, is van een andere orde. Vlagtwedde fuseert volgend jaar met Bellingwedde. Die gemeente is aangesloten bij Synergon. ,,We zitten als Westerwolde dan in twee schappen’’, zegt de Vlagtwedder wethouder Seine Lok (CDA). ,,Als een bestuurscommissie juridisch mag, willen wij daar als Westerwolde zitting in.’’

Bedenkingen

Vlagtwedde, Stadskanaal en Veendam sturen hun reacties deze week naar de gebiedsregisseurs. De andere Wedeka-gemeenten Menterwolde en Borger-Odoorn en die van Synergon (Oldambt, Pekela en Bellingwedde) doen dat ook. De regisseurs bekijken of ze met de bedenkingen kunnen leven. Als dat zo is, sturen ze het plan naar staatssecretaris Jetta Klijnsma. De verwachting is dat zij dan enkele miljoenen euro’s uittrekt voor de uitwerking van het plan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.