Weekje graven op Groninger Europapark loopt fors uit

Bouwers van de Leyhoeve op het Europapark in Groningen kampen met een flinke tegenvaller. Ze stuitten onverwacht op betonresten en oude heipalen.

,,We dachten dat de bouwput met een weekje graven wel klaar zou zijn, maar dat ligt toch even anders’’, zegt Laurens van Rij van de Leyhoeve. Dat is een woongebouw voor 55-plussers met ruim tweehonderd levensloop bestendige huurappartementen.

Oude betonvloer

Op de plek van de toekomstige garage, tegenover station Europapark, blijkt een grote hoeveelheid beton in de bodem te zitten, terwijl alleen aarde was verwacht. Van Rij: ,,We zijn niet gewaarschuwd en de geulen voor ons bodemonderzoek waren achteraf gezien kennelijk net niet diep genoeg of lagen er net naast. Domme pech.’’

Een oude betonvloer is inmiddels in mootjes gehakt en grotendeels afgevoerd. Een installatie die de oude heipalen uit de grond kan trekken, verschijnt vrijdag of zaterdag.

Spannend moment

Volgens Van Rij is dat voor de bouwers een spannend moment. ,,Want onze heipalen moeten op dezelfde plek de grond in en we weten nog niet hoe diep de oude in de grond steken. Als ze langer zijn dan wij nodig hebben, moeten we ons plan misschien technisch aanpassen.’’

Dat gebeurde eerder al om het gebouw aardbevingsbestendig te maken. In tegenstelling tot veel andere bouwlocaties met die problematiek zit de vaart er bij de Leyhoeve goed in. ,,Dat komt omdat de financiering rond is. De eerste paal gaat op 1 oktober de grond in en de bouwtijd schatten we in op anderhalf jaar.’’ Volgens Van Rij was de grond niet vuiler dan verwacht.

Of de gemeente Groningen bijdraagt aan de meerkosten is volgens hem nog een kwestie van overleg. Op het Europapark, waar ook voetbalstadion Euroborg staat, stonden in het verleden meerdere elektriciteitscentrales.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.