Weer steun voor koeienhouders

De gemeenteraad van Vlagtwedde is dinsdagavond opnieuw akkoord gegaan met de uitbreiding van een melkveebedrijf in Harpel.

De eigenaren van die onderneming hebben nu tweehonderd melkkoeien. Ze willen er 51 dieren bij. De gemeente gaf daar enkele jaren geleden al toestemming voor, maar stelde later de bebouwde komgrens van Harpel zo vast dat uitbreiding plots niet mogelijk was. Het bedrijf stond toen te dicht bij burgerhuizen.

Vergunning

Burgemeester en wethouders vonden deze gang van zaken niet netjes naar de boeren toe en ‘repareerden’ de zaak. Waardoor de eigenaren nu hun extra koeien mogen houden, als het aan de gemeenteraad ligt. Alleen Partij voor de Dieren en GroenLinks stemden gisteravond tegen. Voor het melkveebedrijf wordt nu een vergunning gemaakt. Daar kan door belanghebbenden nog wel bezwaar tegen worden gemaakt.

Binnenkort liggen er ook vergunningen op tafel voor boeren die elders in de gemeente veel meer koeien willen gaan houden. De ene heeft al een bedrijf in de buurtschap Munnekemoer, bij de Duitse grens, maar wil dat een stukje verplaatsen en het aantal dieren fors uitbreiden, naar duizend. ,,De gemeenteraad is daar eerder al akkoord mee gegaan’’, zegt wethouder Seine Lok (CDA). ,,Er wordt nu gewerkt aan een vergunning voor die uitbreiding.’’

Bezwaren

Een ontwerpvergunning om precies te zijn, waartegen ook bezwaren ingediend kunnen worden. De gemeentebestuurders buigen zich daar vervolgens over en passen de vergunning eventueel aan. Wie vervolgens toch nog niets van de uitbreiding wil weten, kan naar de Raad van State stappen.

De tweede boer is de Noord-Brabander Ad Buijs. Hij meldde zich jaren geleden bij de gemeente en de provincie Groningen. Hij wil in Rhederveld, ook aan de grens met Duitsland, een nieuw bedrijf bouwen met 1800 koeien. Een groter melkveebedrijf kent de provincie niet.

Discussies

De plannen van Buijs veroorzaakten vele discussies in de gemeenteraad en ook in de Provinciale Staten van Groningen. Maar uiteindelijk zetten de meeste politici het licht op groen. ,,Waardoor ook voor Buijs nu de ontwerpvergunning wordt gemaakt’’, vertelt Lok. ,,Die is binnenkort klaar.’’

In die vergunning komt precies te staan waaraan de bouwplannen van Buijs moeten voldoen. Ook hiervoor geldt dat belanghebbenden bezwaren kunnen indienen en tot aan de Raad van State, het hoogste gerechtsorgaan, kunnen doorprocederen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.