Weer subsidiefraude bij SNN. Mannen uit Groningen en Meppel lichten samenwerkingsverband voor ruim 140.000 euro op

Foto: Archief DVHN

De politie heeft vorige week maandag een 52-jarige man uit Groningen en een 67-jarige man uit Meppel aangehouden voor subsidiefraude. Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is wederom gedupeerd.

De Drent en Groninger worden gezien als hoofdverdachten, meldt politiewoordvoerder Tessel Horsman. Maar in totaal zijn er drie Drenten, zes Groningers en een Duitser aangehouden en gehoord als verdachte. SNN zou voor 140.000 euro het schip in zijn gegaan door de fraude. De mannen uit Groningen en Meppel mannen worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Samenwerkingsverband Noord-Nederland heeft inmiddels maatregelen genomen, vertelt directeur Marjan Dol. ,,Er is een extra controleleider aangesteld, we hebben een plagiaatscanner en zoeken vaker contact met aanvragers van subsidies.”

Fraude met bouwbedrijfjes

Alle verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten, aldus de politie. Het is niet voor het eerst dat SNN slachtoffer is geworden van subsidiefraude. In januari 2018 pakte de politie acht personen op voor exact hetzelfde. Een toen 45-jarige vrouw en 60-jarige man uit Hijken werden toen gezien als hoofdverdachten. De acht personen zouden voor zo’n miljoen euro hebben gefraudeerd. ,,Dit speelde in dezelfde periode”, vertelt Dol. Volgens haar is het balanceren voor SNN. ,,Aan de ene kant willen wij ondernemers zo goed mogelijk faciliteren. Aan de andere kant moeten we ook goed controleren.”

Het SNN beheert honderden miljoenen euro’s waarmee projecten worden gesubsidieerd die de economie in Noord-Nederland versterken. Een deel van het geld komt van de Europese Unie. Het nieuwste recherche-onderzoek loopt al een jaar. Vorig jaar maart deed het SNN aangifte.

Er zou fraude zijn gepleegd met de zogeheten NIOF-subsidie. Die zijn in 2008, 2010 en 2013 verstrekt. SNN deed aangifte omdat er vermoedens waren dat toegekende NIOF-subsidies aan meerdere kleine bedrijfjes, die volgens de politie actief zijn in de bouwsector, niet op de juiste manier werden gebruikt. Uit de in beslag genomen administratie is gebleken dat de verdachten sowieso werkten met valselijk opgemaakte facturen.

De overige verdachten komen uit Winsum (47), Westerkwartier (49), Het Hogeland (55), Stadskanaal (68), Nieuw-Buinen (39), Nieuw-Weerdinge (53) en het Duitse Meppen (65). Er is ook een 41-jarige vrouw uit Winsum verdachte. Afgelopen december zijn er huiszoekingen in Groningen en Meppel verricht. Hierbij werden bankrekeningen en administratie in beslag genomen.

Europees geld

NIOF staat voor Noordelijke Innovatie Ondersteunings Faciliteit en wordt onder meer gefinancierd met EFRO-geld (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat betaalde mee aan de NIOF. De mannen uit Groningen en Meppel vroegen meerdere malen subsidie aan bij SNN. Het geld was eigenlijk bedoeld voor haalbaarheidsonderzoeken voor innovaties in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Er wordt geprobeerd om het geld terug te krijgen.

Dol: ,,Het is een belangrijk signaal: wij doen altijd aangifte.”

menu