Weeroverzicht: natte wijnmaand oktober somberste van de afgelopen 38 jaar

Een natgeregende akker. Foto: Kees van de Veen

Veel regen en weinig zon: oktober was een grijze, trieste maand. In twaalf jaar was oktober gemiddeld niet zo nat geweest en sinds 1982 had de zon niet zo weinig geschenen.

De vliegbasis Leeuwarden registreerde 82 uren zon tegen 113 normaal. We moeten tot 1982 terug voor minder zonuren in Leeuwarden: destijds werden er slechts 71 uren genoteerd. Overigens is het in vroegere jaren nog wel veel erger geweest. Zo staat oktober 1960 met maar 47 uren zon te boek.

Regenachtig begin van de maand

Op de meeste plaatsen waren er vier tot zes geheel zonloze dagen, maar wat volledig ontbrak was een langere periode met zonnig en droog weer. Vooral de eerste tien dagen werd het weer bepaald door depressies die vooral op 6 en 8 oktober voor volle regenmeters zorgden.

Door de invloed van een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland werd het rond het midden van de maand droger en vooral overdag ook wat kouder, maar stabiel droog herfstweer bleef uit.

Na de 20ste kwam de depressietrein weer op gang en regende het vrijwel elke dag, waarbij vooral de kustgebieden er flink van langs kregen. Op de 27ste werd op Terschelling meer dan 20 millimeter gemeten.

De eerste herfststorm laat nog op zich wachten

Daarbij werd het aan het eind van de maand opvallend zacht met temperaturen van 13 tot 15 graden, zelfs in de nacht.

Nog niet eerder was het verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur in oktober zo klein. Op de 21ste werd hier en daar 18 graden afgelezen, maar een datumrecord betekende dat voor onze regio niet. Geen warme dagen en geen vorstdagen, want kouder dan 4 graden werd het nergens. Bomen bleven lang groen.

De gemiddelde nachttemperatuur lag dan ook ruim boven normaal, terwijl de maxima overdag nauwelijks afweken. Hoewel het regelmatig stevig waaide, liet de eerste echte herfststorm nog op zich wachten.

menu