Weerstations Nieuw-Beerta en Lauwersoog blijven open

Het KNMI heeft besloten de weerstations in Nieuw-Beerta en Lauwersoog toch open te houden. Niet vanwege het protest in Groningen maar omdat andere bronnen van weerinformatie nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Het meteorologisch instituut kondigde in 2013 aan de noordelijke weerstations te sluiten wegens bezuinigingen. Er zouden volgens het KNMI tegenwoordig genoeg andere bronnen van informatie over de weersomstandigheden zijn zoals van satellieten en radarbeelden. Bovendien zouden de weerstations in Hoogeveen, Leeuwarden, Vlieland en Terschelling het weer in Groningen ook wel kunnen inschatten.

Er stak in 2014 een storm van protest op tegen het plan. Meer dan duizend mensen ondertekenden een petitie voor behoud van Nieuw-Beerta, onder wie weervrouw Helga van Leur. De angst was dat het weer in Groningen minder goed voorspeld zou worden. Nieuw-Beerta is immers niet voor niets het ‘koudste’ weerstation van Nederland. Ook verzekeringsmaatschappij Univé sloot zich bij het protest aan. Verzekeraars gebruiken de informatie van de noordelijke weerstations ook voor schade-afhandeling.

Het KNMI stelde daarop dat er dan maar naar alternatieve financiering voor de weerstations gezocht moest worden. Partijen in Oost-Groningen zijn daar ook serieus naar op zoek gegaan.

Het KNMI laat nu op zijn website weten dat de voorgenomen sluiting van vijf weerstations, Arcen, Wilhelminadorp, Lauwersoog, Texelhors en Nieuw Beerta, niet doorgaat. ,,Dit volgt uit een inventarisatie hoe het netwerk van meteorologische meetstations er in elk geval de komende tien jaar uit zou moeten zien om goede waarschuwingen te kunnen maken, extreme weergebeurtenissen te kunnen duiden, en een vinger aan de pols te kunnen houden van klimaatverandering’’, stelt het KNMI op zijn wedsite..

Een nieuwe inventarisatie van het meetnet was volgens het KNMI wenselijk nu er steeds meer andere data beschikbaar komen die gebruikt worden voor de weersverwachting. Die andere data zijn alleen nog niet betrouwbaar genoeg, is nu het oordeel. ,,In de samenleving komen steeds meer data beschikbaar over weer en klimaat zoals metingen van wegdektemperaturen door Rijkswaterstaat en neerslagmetingen van de waterschappen. Ook meetcampagnes in steden door universiteiten en hogescholen, weeramateurs en slimme sensoren in voertuigen leveren gegevens op die het KNMI als aanvulling op het bestaande netwerk kan gebruiken. De kwaliteit van die data is wisselend, gekeken wordt hoe ze zinvol kunnen worden toegepast.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.