Weg examenstress, op naar Mallorca

Eindexamen havo? Daar willen ze niet meer aan denken. Paulien, Marieke, Jildou, Arjanne, Gwynne, Sjoerd en Theo stapten gisteravond op het vliegtuig naar Mallorca.

Met zijn zevenen zitten ze op het terras van Groningen Airport Eelde. Ze zijn wel aan vakantie toe. Paulien Huisman, Marieke Zandvliet, Jildou Tolsma, Arjanne Brinkhoff, Gwynne Bakker, Sjoerd Kuperus en Theo de Jong hebben net hun havo-examen afgelegd. En of ze nou geslaagd zijn of niet, dat moet nog blijken. Of het gelukt is, daar denken ze allemaal verschillend over, maar over één ding zijn ze het eens: ze moeten er even tussenuit.

Dezer dagen stappen duizenden scholieren het vliegtuig of de bus in, om bij te komen van de eindexamenstress. Het Spaanse eiland Mallorca is favoriet. Mallorca, waar ze een week niet willen denken aan biologie, Engels of wiskunde. ,,We gaan een week genieten’’, zegt Arjanne. ,,Zonnen en feesten’’, zegt Gwynne. ,,En vogels spotten’’, zegt Marieke. Ze schateren.

Ze zijn allemaal 17, behalve Gwynne die 18 is, en ze wonen allemaal in de buurt van Heerenveen. Zo werden ze een club, want in Heerenveen wonen stadse mensen, en zij zijn niet stads. Zij zijn nuchter en gezellig. Ze schamen zich nergens voor en ze houden van feestjes.

Voor Paulien, Marieke, Arjanne en Sjoerd is het de eerste vliegreis. Ze hebben er voor gespaard, want ze werken bijna allemaal bij de supermarkt. Behalve Paulien, die in een kledingwinkel werkt, en Arjanne, die geld verdient met paardrijden.

Het is de eerste keer zonder hun ouders. ,,Die slapen een week niet’’, zegt Sjoerd. ,,Hou je wel je hand op je drankje, zeiden ze.’’ Dan moeten ze naar binnen, door de douane. Hebben ze alles? Paulien rent terug naar het terras, waar haar telefoon nog op het tafeltje ligt. Lachen, nou al. En de vakantie moet nog beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.