Wegenbouwers halen laatste obstakels Noordzeebrug weg

Wegenbouwers leggen de laatste loodjes aan de nieuwe Noordzeebrug in Groningen. Die gaat vrijdagmiddag rond 14 uur zonder officieel feestvertoon open, zowel voor automobilisten als fietsers. Fietsers moesten vanwege de werkzaamheden bijna een vol jaar omrijden.

De nieuwe vaste brug over het Van Starkenborghkanaal is boven de oude gebouwd zodat hogere containerschepen door het kanaal kunnen. Behalve schippers profiteren automobilisten van de nieuwe brug omdat die is gecombineerd met een viaduct over de Bedumerweg. Er ligt nu een snellere bocht in de ringweg en ze kunnen vanaf de Bedumerweg alle kanten oprijden zonder een verkeerslicht tegen te komen. Vanwege de ombouw was de toerit van de Bedumerweg naar de Noordzeeweg was de afgelopen maanden gestremd vanwege de werkzaamheden.

Met de opening van de Noordzeebrug komt aan de jarenlange ombouw van de ringweg tijdelijk een eind. Bij het Reitdiep verdwenen verkeerslichten in sommige richtingen en op de Oostelijke ringweg zijn de afgelopen jaren vier ongelijkvloerse kruispunten aangelegd bij Lewenborg, Kardinge, Beijum/ De Hunze Zuid en de Groningerweg. Op het Reitdiepplein en knooppunt Het Witte Lam werd het aantal rijstroken verdubbeld.

Er komt nu alleen nog een fietsecoduct bij het Meedenpad –dat is al in aanbouw- en in de zomer krijgen noordelijke en oostelijke ringweg nog een compleet nieuwe asfaltlaag. De werkzaamheden gaan pas weer verder in 2017, als het rijk volgens plan met de ombouw van de zuidelijke ringweg begint. Pas als die in 2022 klaar is, gaat de provincie verder met de westelijke ringweg. Over tien jaar moet de Ring Groningen volledig ongelijkvloers zijn.

Foto Peter Wassing

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.