Weggebruikers mijden steeds vaker de spits

Steeds meer weggebruikers in de regio Groningen-Assen gaan in vergelijking met vorig jaar bewust minder rijden tijdens de spitsuren. Ze rijden vaker op andere momenten, kiezen vaker voor een ander vervoermiddel en maken meer gebruik van de P+R-locaties.

Dat maakt de organisatie Groningen Bereikbaar donderdag bekend. Aanleiding is een onderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu liet uitvoeren op basis van een samenwerking tussen Rijk, de regio en het bedrijfsleven. Zij bekijken samen hoe de bereikbaarheid in de twaalf drukste regio's van Nederland, water en het spoor verbeterd kan worden.

De onderzoekers concluderen dat weggebruikers de doorstroming op de wegen in de regio Groningen-Assen ruim boven het landelijk gemiddelde waarderen. De regio staat zelfs op de eerste plek wat betreft de waardering van de doorstroming buiten spitsuren.

Van de zes trajecten die in de regio Groningen-Assen zijn gemeten, wordt de P+R bij Haren richting Julianaplein het vaakst gebruikt, gevolgd door de A28 De Punt richting Assen-Zuid. De A7 Hoogezand-Sappemeer richting het Julianaplein is het minst drukke traject.

Opvallend is dat de respondenten vooral tevreden zijn over de doorstroming op de A28 de Punt richting Assen-Zuid, tevens één van de drukst bezochte trajecten. Maar liefst twee derde van de respondenten is positief over de mogelijkheden om tijdens de spitsuren op dit traject door te rijden. Ook de A28 van De Punt richting Haren kan op een relatief hoge tevredenheid rekenen.

De tevredenheid is het laagst onder de gebruikers van het traject A7 Hoogkerk richting Julianaplein. Door de aanpak van de zuidelijke ringweg zal de doorstroming rond de stad Groningen in de toekomst verder verbeteren, is het streven.

Op de foto: fileleed op de A28 bij het Julianaplein in Groningen. Foto archief Corné Sparidaens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.