Weggestuurd uit Noorderplantsoen; artikel 2.46 schrijft een 'hangmatverbod' voor

Ze droomt er van: een Noorderplantsoen vol hangmatten met vredig soezende Stadjers. Maar uit die droom is Eline Kamminga vorige week - letterlijk - ontwaakt. Een hangmat ophangen aan bomen is verboden in Groningen.

Het is donderdagmiddag als Kamminga ligt te dommelen op een van haar favoriete plekjes in de stad: tussen twee bomen schuin tegenover eetcafé Lambik in het Noorderplantsoen in Groningen. „Daar zijn drie perfecte hangmatplekken”, weet ze. Het lijkt Kamminga zo gezellig: een stad vol ‘hangmatters’.

Hangmatkolonie

In een poging de gewenste stadse hangmatkolonie te stichten, hangt ze haar hangmat alvast op in afwachting van een vriendin die later zal aansluiten. Kamminga: „Net nadat mijn vriendin haar fiets had weggezet, kwamen er drie handhavers van de gemeente aangelopen. Ze dacht nog: shit, heb ik ‘m verkeerd geparkeerd of zo?”

Niet de fiets, maar de hangmat blijkt het probleem. Het is verboden om een hangmat aan bomen te bevestigen in de openbare ruimte, zo laten de handhavers weten. Kamminga en haar vriendin moeten inpakken. Of op het gras gaan liggen.

Artikel 2.46

Navraag bij de gemeente leert dat er inderdaad een ‘hangmatverbod’ geldt, in navolging van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente. „Het staat in artikel 2.46”, licht woordvoerder Peter Duzink toe. Hij citeert: „Het is in een voor publiek toegankelijk park of plantsoen of in bij de gemeente in onderhoud zijnde groenstroken, grasperken of bloembakken verboden enige schade toe te brengen aan een boom of een bloem- of heesterperk, dan wel aldaar bloemen te plukken.”

Volgens Duzink kan het ophangen van een hangmat blijvende schade toebrengen aan bomen. Ook evenwichtskunstenaars mogen hun koord niet tussen bomen spannen.

Kamminga is verbaasd over de regel - en een tikje teleurgesteld. „Er mag van alles in het Noorderplantsoen; voetballen, op plastic kleedjes in het gras picknicken. En ik als vredelievende hangmatter word weggestuurd. Ik heb nog nooit een boom zien doodgaan van zoiets”, zegt ze.

Barbecue ok, hangmat nee

Terwijl het gras zichtbaar te lijden heeft onder de zonaanbiddende menigte die het plantsoen graag gebruikt als openbare barbecueplek - met de nodige brandplekken als gevolg. Toch gedoogt de gemeente het barbecueën wel en hangmatten niet. Duzink beroept zich op een bomendeskundige, die verantwoordelijk is voor het onderhoud. „Gras herstelt zich redelijk snel”, zegt Duzink. „Voor bomen ligt dat anders.”

Kamminga laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze lacht. „Ik heb voorgesteld om ons te faciliteren en hangmatpalen te plaatsen. Dat leek de handhavers wel wat.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.