Weinig geld en vergrijzing: kerken in Noord-Nederland dreigen ruïnes te worden

De kerk van Leegkerk stamt uit de eerste helft van de 13e eeuw. In 2013 heeft het gebouw een nieuwe bestemming gekregen.

Directeur Jouke Jongsma van Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord Nederland luidde vorige week de noodklok voor kerken in Noord-Nederland. Monumentale kerkgebouwen worden bedreigd door geldkrapte en vergrijzing.

Op dit moment staan veel kerken er prima bij. Dit is vooral te danken aan de toewijding en vindingrijkheid van de kerkbestuurders. Het is echter steeds moeilijker om het onderhoud van hun gebouwen op peil te houden.

Ze hebben een gebrek aan mensen door vergrijzing en een tekort aan geld doordat de kerken leeglopen, meldt Jongsma.

Ruïnering

,,Als de problemen niet opgelost worden, is ruïnering een reëel gevaar voor de kerkgebouwen in Noord-Nederland.’’ Jongsma stelt dat Friesland over vijftig jaar tal van ruïnes telt. En dat dit probleem nog meer in Groningen speelt.

,,Dat is al te zien aan de hoeveelheid kerken die de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in beheer heeft”, zegt Jongsma. Daar zijn in de afgelopen jaren veel kerken bijgekomen. Op dit moment staat de teller op achtentachtig. Jongsma ziet dit als een teken dat ook de Groninger kerkgemeenschappen het moeilijk hebben.

Valt wel mee

Directeur Peter Breukink van de SOGK is niet zo pessimistisch. Volgens hem valt het allemaal wel mee. Kerken hebben het inderdaad moeilijk, maar de SOGK kijkt naar verschillende mogelijkheden om kerken te behouden en onderhouden.

,,Kerkelijk gebruik is bij ons een van de opties. Wij kijken ook naar andere bestemmingen waardoor het makkelijker is om nieuwe beheerders te vinden voor de gebouwen.”

Herbestemming

Een voorbeeld hiervan is de kerk in Leegkerk. Sinds 2013 heeft dit gebouw een multifunctionele functie. Het is een pleisterplaats voor voorbijgangers en is te huur voor feesten en partijen.

Een ander voorbeeld is de kerk in Krewerd, die samen met drie andere Groningse kerkgebouwen tot het Grootste museum van Nederland behoort.

Aardbevingsgevaar

Breukink denkt niet dat Groningen over vijftig jaar vol staat met kerkelijke ruïnes. ,,Het enige lastige en verdrietige is het aardbevingsgevaar. Maar als dat vermindert, geloof ik echt dat het goed komt met de kerken in Groningen.”

menu