Weinig kans op een zevende supermarkt in Leek

De kans dat de gemeente Leek alsnog een vergunning voor een supermarkt aan de Rodenburg en Industriepark moet verlenen lijkt zo goed als uitgesloten, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Daar kon Wim Eilering van het Drachter adviesbedrijf RetailPlan aan de Raad van State niet goed uitleggen waarom hij zo’n vage brief over zijn supermarktplan aan de gemeente had geschreven. De Raad van State vroeg aan Eilering waarom hij niet gewoon een standaard aanvraagformulier heeft gebruikt, zodat direct duidelijk was dat hij een vergunning voor een supermarkt wilde.

‘De gemeente moet maar bellen bij vragen’

Maar daar gaf Eilering geen duidelijk antwoord op. Volgens hem doet hij het meestal op die manier en had de gemeente hem maar moeten bellen als ze vragen over zijn briefje hadden gehad.

Volgens de raadsvrouw van de gemeente haalde Eilering in Leek precies dezelfde truc uit als in andere gemeentes. Daar probeerde RetailPlan eerder ook met vage brieven automatisch verleende bouw(omgevings)vergunningen binnen te halen.

De Raad van State heeft in vergelijkbare gevallen, zoals in Appingedam, RetailPlan daarom het lid op de neus gezet. In die gevallen kwam de werkwijze van RetailPlan erop neer dat hij hele vage brief schreef en dan in een bijzinnetje om een vergunning vroeg.

De bedoeling was dat de gemeente daar niet, te laat, of verkeerd op reageerde en dat er dan volgens de bestuurswet van rechtswege(automatisch) een vergunning zou zijn verleend.

‘We hebben al zes supers in Leek’

Volgens Eilering is de kwestie Leek niet te vergelijken met die andere gevallen, omdat hij in zijn brief wel duidelijk om een vergunning voor een supermarkt zou hebben gevraagd. De gemeentewoordvoerder ontkende dat en zei dat hij slechts om een functiewijziging voor de bedrijfsbestemming van het pand van auto- en oldtimerbedrijf Hofman vroeg, waarbij ook levensmiddelen zouden worden verkocht.

,,Zelfs al zie je dat als aanvraag voor een supermarkt dan nog wil de gemeente daar geen toestemming voor geven. We hadden al eerder een principeverzoek van Hofman voor een supermarkt gehad. Die hebben we toen ook afgewezen. We hebben al zes supers in Leek”, aldus de gemeentewoordvoerder. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.