Weinig smog tijdens oud&nieuw

De luchtkwaliteit in Nederland blijft tijdens oud en nieuw redelijk, zo meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Vuurwerk kan de concentratie fijn stof in de lucht flink verhogen.

Er wordt relatief weinig smog door fijn stof verwacht. Alleen in de eerste twee uur na de jaarwisseling is in stedelijke gebieden de luchtkwaliteit waarschijnlijk 'slecht' of 'zeer slecht'. Door verwachte zuidwestenwind en lichte regen daalt de concentratie snel.

Een verhoogde hoeveelheid kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot verminderde longfunctie en meer last van asma en COPD. Ook kan het leiden tot luchtwegklachten als kortademigheid, hoesten en piepen.

Waarschuwing
Het RIVM waarschuwt sinds kort eerder voor smog dan voorheen. Vanwege nieuwe inzichten in de effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid waarschuwt het instituut tegenwoordig al wanneer een concentratie van 70 microgram per kubieke meter wordt gemeten. Die waarschuwingsconcentratie was veel hoger, namelijk 200 microgram.

Smogalert
Met de gratis luchtkwaliteitsapp kan iedereen de concentratie fijn stof in zijn of haar eigen leefomgeving checken. Wie wil kan een persoonlijk smogalert instellen. Ook zijn de gemeten uurconcentraties en verwachtingskaarten per regio te vinden op de nieuwe website van alle luchtmeetnetten in Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.