De gemeenteraad ziet het niet zitten, aanwonenden evenmin: een zonnepark van vijftien hectare aan de noordkant van Finsterwolde. Het Limburgse bedrijf NaGa Solar dat het park desondanks wil realiseren stapte naar de rechter.

In een bomvolle rechtszaal deden de strijdende partijen donderdagmiddag hun zegje, argumenten die ook uitvoerig op papier staan en al eerder aan de rechtbank waren verstrekt. In de rechtszaal mochten ze hun standpunten nog toelichten.

De kwestie speelt al jaren en is beladen. Het Limburgse NaGa Solar wil een zonnepark aanleggen op het land dat eigendom is van boer en voormalig PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens. Voor beiden valt er iets te verdienen, maar in het dorp is meer weerstand dan enthousiasme. Er is onvoldoende draagvlak.

Ruim een jaar geleden vonden de tegenstanders de gemeenteraad aan hun zijde. De raad weigerde een ‘verklaring van geen bedenkingen’ te verlenen. Een vergunning kan dan niet worden verstrekt. NaGa Solar dreigde daarop met de rechter: donderdagmiddag was de zitting.

Bedrijf wil streep door besluit gemeenteraad

Volgens NaGa Solar is het besluit van de gemeenteraad genomen op oneigenlijke gronden. Het verzoek aan de rechtbank is om een streep door het raadsbesluit te halen. Onvoldoende draagvlak alleen is geen reden om te weigeren, vindt het bedrijf dat zegt dat aan alle voorwaarden is voldaan.

Voorzitter Arie van Drongelen hield de bestuursrechters voor dat Finsterwolde op een ,,schandalige manier is overvallen’’ door de plannen. Hij zei: ,,Er worden maar twee mensen beter van zo’n zonnepark, dat is de boer en dat is die man uit Limburg.’’

Zuinig zijn op het open landschap

Van Drongelen benadrukte dat de tegenstanders niet tegen zonneparken zijn. ,,Er is hier veel ruimte. Maar de enige reden dat het zonnepark juist op die plek moet komen, tegen het dorp aan, is omdat boer Waalkens daar grond heeft. Maar wij hebben een dorp met veel open ruimte en dat willen we behouden. Het open landschap is een bron van welzijn en welvaart. Daar moeten we zuinig op zijn.’’

Gemeente laat oren hangen

NaGa Solar beweert dat haar plannen vooraf met de inwoners van Finsterwolde is besproken. Het beeld dat er geen draagvlak is, klopt niet. Er zijn volgens het bedrijf ook voorstanders. ,,De gemeente laat haar oren hangen naar een klein groepje tegenstanders.’’

Directeur Henny Pelsers van NaGa Solar liet eerder weten dat hij het betreurt dat zijn plannen het dorp in twee kampen heeft verdeeld. Voor hem is dat echter geen reden om van het zonnepark op die plek af te zien.

Of het besluit van de gemeenteraad overeind blijft is nu aan de bestuursrechter. De uitspraak volgt naar verwachting eind mei.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank