Weldoener helpt Georgische Mariam met gift

Mariam Korashvili (18) mag in Nederland blijven. Reden voor feest. Van een onbekende kreeg ze vrijdag een enveloppe met inhoud, om haar verjaardag te vieren.

Mariam Korashvili uit de stad Groningen kon haar ogen niet geloven toen ze de inhoud van een aan haar gerichte enveloppe bekeek. Inhoud: onbeschrijfelijk. Afzender: onbekend. ,,Ik ben er echt heel blij mee’’, zegt Korashvili, die sinds vorige week weet dat ze nu voor altijd in Nederland mag blijven, ,,maar het is echt veel te veel.’’

Meeleven

,,Ze sloeg zo’n beetje steil achterover’’, zegt Niko Mensink lachend. Mensink is leraar Nederlands aan het Eemsdeltacollege in Appingedam en mentor van Korashvili.

,,Donderdag kwam een voor mij onbekende oudere heer hier op school om een enveloppe voor Mariam af te leveren. Hij had haar verhaal gevolgd en zo met haar meegeleefd dat hij haar iets wilde geven’’, zegt Mensink.

Korashvili kreeg in de zomervakantie bericht dat ze niet in Nederland mocht blijven. Ze zou, samen met haar moeder, worden uitgezet naar haar geboorteland Georgië. Een land waaruit zij in 2011 voor de burgeroorlog zijn gevlucht.

Korashvili had volgens het Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet voldaan aan de strenge voorwaarden die in het zogenoemde ‘meewerkcriterium’ aan het toekennen van een Kinderpardon zijn gesteld. Gevolg: een missend vinkje in haar dossier en dus geen recht meer om in Nederland te verblijven.

Gulle gever

Korashvili woont ondertussen al zeven jaar in Nederland en was al die tijd in onzekerheid of ze wel of niet in Nederland mocht blijven. Vorige week kreeg ze te horen dat ze alsnog in Nederland mag blijven. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid en zette daarmee een streep door het uitzetten van Korashvili en haar moeder.

Een gigantische opluchting die – door de vele media-aandacht – niet onopgemerkt is gebleven. Mensink: ,,Veel Groningers hebben meegeleefd met het verhaal van Mariam, zo ook de gulle gever.’’

De mentor wilde graag samen met de man de enveloppe aan Korashvili overhandigen, maar daar wilde hij niets van weten. ,,Hij wilde er verder absoluut geen ruchtbaarheid aan geven.’’ De volgende dag gaf Mensink de enveloppe zelf aan haar.

Belachelijk

Wat ze daarin aantrof had ze totaal niet verwacht. ,,Ik dacht dat het misschien een kaartje was, om me te feliciteren dat ik in Nederland mag blijven’’, zegt Korashvili. Het bleek echter veel meer dan dat. In de enveloppe vond ze een uitgebreide e-mailwisseling van de man met het ministerie van Justitie over de zijns inziens belachelijke gang van zaken. Daarnaast zat er ook een flink geldbedrag in de enveloppe. Korashvili: ,,De man wist dat ik bijna jarig was en wilde me graag geld geven voor een verjaardagsfeestje.’’

Ze is zeker van plan om een deel van het bedrag voor een feestje te gebruiken. Van het restant wil ze graag naar Frankrijk. Vorig jaar kon ze niet mee op excursie en ze wil nu graag alsnog het land bezoeken. ,,Ik vind het awesome dat iemand zo iets doet’’, zegt ze. ,,Het is echt geweldig en het bewijst maar weer dat mensen van binnen goed zijn.’’ Korashvili vertelt dat sinds ze in Nederland woont alleen maar mensen heeft ontmoet die aardig voor haar zijn geweest en haar hebben beschermd. ,,Deze man ook, hij gunt me zo veel. Ik ben echt heel trots op Nederland.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.