Welke huisstijl past bij Westerkwartier, een ‘met beide benen op de grond-gemeente’?

Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn gaan met ingang van volgend jaar samen in de gemeente Westerkwartier. Inwoners mogen de huisstijl kiezen. Onder de deelnemers wordt een ballonvaart verloot.

De nieuwe gemeente Westerkwartier wil dichtbij, nuchter en ambitieus zijn. Daar hoort een nieuw gezicht bij: herkenbaar, eigentijds en tijdloos.

In opdracht van de gemeenten heeft Bureaucombinatie 100pk/Mixr uit Groningen twee ideeën voor een huisstijl met een logo uitgewerkt. Het ene voorstel bestaat uit stippen en cirkels, die mensen, plaatsen en activiteiten verbeelden, geordend en ongeordend. Ze symboliseren daarmee de rol van de gemeente in de samenleving. De stippen vormen gezamenlijk een pijl naar het westen. De groene kleur staat voor het landschappelijke en nuchtere karakter van de gemeente. Het contrasterende paars voor bloei, boven het maaiveld uitsteken en ambitie.

Vierkanten met een hap

Het alternatief bestaat uit een logo dat is opgebouwd uit vierkanten met een hap ter grootte van een kwart(ier). Daardoor ontstaan een abstracte W en een K, die als een pijl naar het westen wijzen. De gebruikte kleuren zijn lentegroen, voor het land, en frisblauw voor lucht en water. Het donkergrijze verwijst naar de bodem en het nuchtere ‘met beide benen op de grond-karakter’.

Huisstijl

De huisstijl wordt in de loop van volgend jaar gebruikt op onder meer de website, op de auto’s van de gemeente en het briefpapier.

Inwoners van de vier Westerkwartiergemeenten kunnen van 12 tot 25 maart aangeven welke huisstijl ze het meest aansprekend vinden. Ze kunnen stemmen via herindeling.westerkwartier.nl/huisstijl of door de bon uit de huis-aan-huisbladen in te leveren op een van de vier gemeentehuizen.

Gemeentewapen

Het ontwerpen van het gemeentewapen van Westerkwartier is een taak van de Hoge Raad van Adel. Die komt te zijner tijd met een ontwerp, dat niet aan een verkiezing onderhevig is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.